Ελλάδα: Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές στο κρέας
Story Highlights
- Μαζί με τη Δανία, στις πιο ακριβές χώρες στο κρέας συγκαταλέγονται η Αυστρία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, το κρέας πωλείται πιο φθηνά στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία
Related Articles
Τα συγκριτικά στοιχεία για τα επίπεδα τιμών τροφίμων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2015 και σε γενικό επίπεδο δείχνουν ότι o δείκτης τιμών σε ένα συγκρίσιμο καλάθι 440 προϊόντων τροφίμων και μη-αλκοολούχων ποτών ήταν υπερδιπλάσιος στην πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. εν σχέσει με την πιο φτηνή χώρα της Ε.Ε. Μια ψαλίδα δηλαδή η οποία είναι τόσο μεγάλη που δείχνει να… ειρωνεύεται την ενιαία αγορά.
Στα ρετιρέ της πολυκατοικίας των τιμών βρισκόταν το 2015 η Δανία (οι τιμές της στα τρόφιμα και μη-αλκοολούχα ποτά σκαρφάλωναν στο 145% του μέσου ευρωενωσιακού δείκτη), ακολουθούμενη από τις: Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φινλανδία (στο 119% και οι δύο) και Λουξεμβούργο (116%). Στα υπόγεια της πολυκατοικίας ήταν οι: Πολωνία (οι τιμές της στα τρόφιμα και μη-αλκοολούχα ποτά βρίσκονταν στο 63% του μέσου ευρωενωσιακού δείκτη), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Τσεχία και Ουγγαρία (στο 79% και οι δύο).
Μιλώντας για το κρέας (όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων με βάση το κρέας και των προϊόντων κρέατος), τα επίπεδα των τιμών, ως ποσοστό του μέσου ευρωενωσιακού δείκτη κυμαίνονταν από το 54% της Πολωνίας μέχρι το 137% της Δανίας. Μαζί με τη Δανία, στις πιο ακριβές χώρες στο κρέας συγκαταλέγονται η Αυστρία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, το κρέας πωλείται πιο φθηνά στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στο 88% ήταν στην Ελλάδα (όπως επίσης και στην Κύπρο) ο δείκτης τιμών για το κρέας, κατατάσσοντας τη χώρα μας μάλλον στις «φθηνές», ενώ στο ίδιο περίπου επίπεδο τιμών βρίσκονταν Ισπανία (85%) και Μάλτα (89%). Ο σχετικός πίνακας της Eurostat δείχνει ότι στο επίπεδο τιμών κρέατος, πιο φθηνές από την Ελλάδα ήταν το 2015 οι: Βουλγαρία (55%), Τσεχία (74%), Εσθονία (79%), Κροατία (77%), Λετονία (69%), Λιθουανία (63%), Ουγγαρία (71%), Πολωνία (54%), Πορτογαλία (78%), Ρουμανία (60%), Σλοβακία (73%).