Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βόρεια Ελλάδα – Μολυσμένος αγριόχοιρος και στη Γερμανία

20 June 2024

Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βόρεια Ελλάδα – Μολυσμένος αγριόχοιρος και στη Γερμανία

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του ΥΠΑΑΤ, επιβεβαιώνει νέα εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους σε φάρμα, στην τοπική κοινότητα Καρτερών του Δήμου Λαγκαδά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και θέτοντας ως απαγορευμένες τις ζώνες τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων ανακοίνωσε ότι ένας αγριόχοιρος βρέθηκε θετικός στην αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), σε περιοχή κοντά στη Φρανκφούρτη. Το άρρωστο ζώο εντοπίστηκε σε επαρχιακό δρόμο στις 14 Ιουνίου και θανατώθηκε, όπως ανέφεραν οι αρμόδιες Αρχές της Γερμανίας. Στην άμεση περιοχή βρέθηκαν επίσης δύο κουφάρια αγριόχοιρων, αλλά και τα δύο βρέθηκαν αρνητικά στον ιό της ASF. Αυτή τη στιγμή, οι αρχές στήνουν φράχτες για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Η περιοχή απέχει περίπου 500χλμ. από τα πολωνικά σύνορα και δεν συνδέεται άμεσα με περιοχές που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με ASF, ενώ μια ζώνη περιορισμού έχει οριστεί γύρω από την τοποθεσία. Σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες υπάρχουν 76 χοιροτροφεία με συνολικά 5.600 χοίρους. Πολλά από αυτά είναι σχετικά μικρά, αλλά ένα από τα αγροκτήματα αναφέρεται ότι έχει 2.000 χοίρους στις εγκαταστάσεις του.

Είναι ασαφές πώς ο ιός βρέθηκε στην περιοχή Χεσέν, αν και ένας πιθανός τρόπος εισόδου ενδέχεται να ήταν οι δύο πλησιέστεροι αυτοκινητοδρόμοι. Οι αγριόχοιροι μπορεί να κατανάλωσαν σκουπίδια που βρήκαν σε κάποιο χώρο στάθμευσης σε έναν από τους αυτοκινητόδρομους.

Ο συγκεκριμένος αγριόχοιρος δεν είναι το πρώτο κρούσμα ASF στη δυτική Γερμανία – πρόσφατα έχουν αναφερθεί δύο προηγούμενα κρούσματα, αλλά αυτά σε οικόσιτους χοίρους, σε αγροκτήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στα κρατίδια Κάτω Σαξονία και Βάδη-Βυρτεμβέργη, η θανάτωση των χοίρων στα αγροκτήματα ήταν αρκετή για να ελεγχθεί ο ιός. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Χέσεν, είναι πιο περίπλοκο το θέμα καθώς είναι άγνωστο πού μπορεί να βρίσκεται ο ιός στον πληθυσμό των αγριόχοιρων.

20 June 2024
Banner