Συνεχίζεται η κυνηγετική περίοδος μόνο για αγριόχοιρους – Επιτρέπεται η αγοραπωλησία θηραμάτων

20 March 2024

Συνεχίζεται η κυνηγετική περίοδος μόνο για αγριόχοιρους – Επιτρέπεται η αγοραπωλησία θηραμάτων

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων είναι η βασικός λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει παράταση στην κυνηγετική περίοδο (η οποία τελείωσε στο τέλος Φεβρουαρίου) αποκλειστικά και μόνο για το κυνήγι του αγριόχοιρου, προκειμένου να μειωθεί ο υπερπληθυσμός του αλλά και να υπάρξει προστασία στη γεωργία.  Η πρώτη απόφαση για τη συγκρότηση ομάδας κυνηγών στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας υπογράφηκε και αναμένεται να ακολουθήσουν και για άλλες περιοχές.

Βασικοί στόχοι είναι η ελεγχόμενη δίωξη και η μείωση του αριθμού των ζώων, λόγω των επαπειλούμενων ζημιών στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή εξαιτίας του διαφαινόμενου υπερπληθυσμού τους και, γενικότερα, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται στη γεωργία, στη δημόσια ασφάλεια και στη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον, το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Καρδίτσας θα είναι υπεύθυνο για τη συγκρότηση, σύνθεση, σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα της ομάδας των κυνηγών που θα δραστηριοποιηθούν, ενώ τονίζεται πως επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευμένων ατόμων, τηρουμένων των διαδικασιών που προβλέπονται.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Σποράδων, Βαγγέλςη Μπαλατσός «οι κυνηγοί για ακόμη μία φορά επιχειρούν να δώσουν λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά όλη τη χώρα, αφού ο κίνδυνος της πανώλης υφίσταται και εμφανίζεται απειλητικός. Οι αγριόχοιροι πλέον βρίσκονται παντού. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απειλείται ο κλάδος της χοιροτροφίας και γενικότερα η αγροτική παραγωγή από την ασθένεια αυτή».

Πηγή: ypaithros.gr

20 March 2024
Banner
Banner