ΕΦΕΤ: Το 30% των προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων, το 2023, αφορούσαν μη τήρηση κανόνων υγιεινής
Related Articles
- Αυστηροί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και πιέσεις για μειώσεις τιμών οι υποσχέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης
- ΠΟΓΕΔΥ: Εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων η εμπλοκή ιδιωτών κτηνιάτρων στα σφαγεία
- ΣΥΡΙΖΑ: Υποστηρίζουμε τα μέτρα για τη διασφάλιση οικονομικών τιμών και ποιοτικών ελέγχων στα αμνοερίφια – Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια κερδοσκοπίας
Ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε συνολικά 10.455 ελέγχους το 2023 σε επιχειρήσεις τροφίμων. Η στόχευση των ελέγχων αφορούσα την ανάλυση επικινδυνότητας και την αναλογικότητα. Ταυτόχρονα έγινε διαχείριση σημαντικού αριθμού έκτακτων περιστατικών, όπως διαχείριση αναφορών πολιτών, έλεγχοι μέσω του Συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων – RASFF).
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι κατανέμονται ως ακολούθως, με σειρά αρχικής αναφοράς
- Τακτικοί, 7351 έλεγχοι
- Αναφορές/Καταγγελίες, 760 έλεγχοι
- RASFF/Διατροφικά περιστατικά, 177 έλεγχοι
- Επανέλεγχοι, 2167 έλεγχοι
Ο προσανατολισμός των ελέγχων στο σύνολο των επιχειρήσεων κατανέμεται ως εξής:
- Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου, σε ποσοστό 27,3%
- Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, σε ποσοστό 25,3%
- Παρασκευή & Συσκευασία τροφίμων, σε ποσοστό 22,6%
- Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς, σε ποσοστό 19,2%
- Αποθήκευση & Μεταφορά τροφίμων, σε ποσοστό 5,3%
- Άλλες δραστηριότητες, σε ποσοστό 0,4%
Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ανήλθε σε ποσοστό 91,5%. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμορφώσεων σε 705 εγκαταστάσεις, για τις οποίες δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής διοικητικών ή/και ποινικών κυρώσεων.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Λιανικό Εμπόριο συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων, ακολουθούμενες από τις επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών. Το 22,6% των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν επιχειρήσεις του τομέα των Παρασκευαστών/Συσκευαστών. Όσον αφορά την δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων, αυτή είναι η κατηγορία των επιχειρήσεων Παροχής υπηρεσιών. Ακολουθούν οι Παρασκευαστές/Συσκευαστές και οι Παρασκευαστές λιανικής.
Τα λάθη των επιχειρήσεων τροφίμων
Εστιάζοντας στις μη συμμορφούμενες εγκαταστάσεις (8,5% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων που ελέγχθηκαν) αναδεικνύονται οι κατηγορίες των μη συμμορφώσεων, στις οποίες οφείλεται η απόκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία των παραπάνω εγκαταστάσεων. Οι διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις αφορούσαν: Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (30,9%)
- Ανεπάρκεια ή Μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (15,6%)
- Τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (7,3%)
- Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (16,0%)
- Ζητήματα νοθείας/απάτης (0,6%)
- Άλλες (29,5%)
Μη ασφαλή τρόφιμα
Το 2023 έγιναν 2376 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν περίπου 128,8 τόνους προϊόντων, εκ των οποίων:
- 56,1 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος
- 35,5 τόνοι δημητριακά και προϊόντα τους
- 14 τόνοι ζωικά, φυτικά λίπη και έλαια
- 9,2 τόνοι γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- 7,5 τόνοι βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα
- 2 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά
- 1,2 τόνοι επιδόρπια, σνακ, παγωτά
Επιπρόσθετα κατασχέθηκαν 2.534 τεμάχια (παιδικά πιάτα μελαμίνης) και δεσμεύτηκαν 5788 κενοί περιέκτες από λευκοσίδηρο και 9 ρολά ετικετών που προορίζονταν για τυποποίηση ελαιολάδου λόγω ψευδούς αναγραφής αλφαριθμητικού κωδικού έγκρισης.
Καταγγελίες πολιτών
Το 2023 ο Φορέας δέχθηκε 1.558 αναφορές/καταγγελίες πολιτών. Η πλειονότητα ήταν επώνυμες (1.051 επώνυμες 507 ανώνυμες).
Πηγή: cibum.gr