«Κεφτές» από μαμούθ κατασκευασμένος σε αυστραλιανό εργαστήριο

05 April 2023

«Κεφτές» από μαμούθ κατασκευασμένος σε αυστραλιανό εργαστήριο

Εάν νομίζατε πως τα παρασκευάσματα κρέατος έχουν εξαντληθεί στα γνωστά είδη, μάλλον έχετε κάνει λάθος, αφού μια αυστραλιανή start up εταιρεία παρουσίασε το πρώτο «κεφτεδάκι» από… μαμούθ. Η έκπληξη, φυσικά, βρίσκεται και στις δύο πληροφορίες, αφού τα μαμούθ έχουν εξαφανιστεί από τη γη, εδώ χιλιάδες χρόνια. Όμως, η νέα εναλλακτική εργαστηριακή μέθοδος παρασκευής κρέατος από κύτταρα (DNA) ζώων –έστω και εξαφανισμένων, σύμφωνα με την είδηση– δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ζωικών προϊόντων, όπως το συγκεκριμένο.

Το «κεφτεδάκι» από μαμούθ, βεβαίως, δεν θα το βρείτε στα καταστήματα λιανικής πώλησης, διότι δεν προορίζεται να φαγωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Αντίθετα, ο «”κεφτές μαμούθ” στοχεύει να αναδείξει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τυπικών γεωργικών πρακτικών και να παρουσιάσει το καλλιεργημένο κρέας ως βιώσιμη επιλογή για την παραγωγή τροφίμων στη συνέχεια», όπως αναφέρει η εταιρεία προωθώντας τα προϊόντα της.

Τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία καλλιέργειας κρέατος Vow δημιούργησε ένα κεφτεδάκι που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο και φτιάχτηκε από «γενετικές πληροφορίες» του εξαφανισμένου μαμούθ το οποίο εκτέθηκε στις 28/3/2023 στο Μουσείο Επιστημών Nemo, στο Άμστερνταμ. Να θυμίσουμε εδώ ότι το πρώτο καλλιεργημένο κρέας στον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας το 2013.

«Το Vow χρησιμοποίησε διαθέσιμες γενετικές πληροφορίες από το μαμούθ, γέμισε μέρη που έλειπαν με γενετικά δεδομένα από τον πλησιέστερο ζωντανό συγγενή του -τον αφρικανικό ελέφαντα- και τα εισήγαγε σε ένα κύτταρο προβάτου», είπε ο Tim Noakesmith, ιδρυτής της εταιρείας. «Δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών σε ένα εργαστήριο, τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν έως ότου ήταν αρκετά για να… τυλιχτούν στο κεφτεδάκι».

Το κεφτεδάκι μαμούθ είναι εφάπαξ και δεν έχει γευτεί, ούτε καν από τους δημιουργούς του, ανέφερε το Associated Press, ούτε σχεδιάζεται να τεθεί σε εμπορική παραγωγή. Αντίθετα, παρουσιάστηκε ως πηγή πρωτεΐνης που θα έκανε τους ανθρώπους να μιλούν για το μέλλον του κρέατος.

«Θέλαμε να χαροποιήσουμε τους ανθρώπους για το ότι το μέλλον του φαγητού θα είναι διαφορετικό από αυτό που πιθανώς αυτό που είχαμε πριν», είπε ο Noakesmith στο Associated Press. «Υπάρχουν πράγματα που είναι μοναδικά και καλύτερα από τα κρέατα που αναγκαστικά τρώμε τώρα και εμείς σκεφτήκαμε ότι το μαμούθ θα ήταν η αρχή μιας συζήτησης που θα ενθουσιάσει τους ανθρώπους για το μέλλον της διατροφής και του περιβάλλοντος».

Η Vow ελπίζει να πουλήσει το πρώτο της προϊόν -ένα καλλιεργημένο ιαπωνικό κρέας ορτυκιού- μέσα στο 2023 στη Σιγκαπούρη, τη μόνη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει το καλλιεργημένο κρέας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Upside Foods ήταν η πρώτη που έλαβε άδεια παρασκευής από το FDA τον περασμένο Νοέμβριο, ακολουθώντας την Good Meat η οποία είχε πάρει άδεια για ελεύθερη παρασκευή καλλιεργούμενου κρέατος τον Μάρτιο. Και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν καλλιεργημένο κοτόπουλο, ενώ ως εμπορικό προϊόν θα κυκλοφορήσει τουλάχιστον σε ένα χρόνο ακόμα.

Πηγή: foodprocessing.com

05 April 2023
Banner