Μη πολιτικοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων ζητά ο κλάδος κρέατος της Αυστραλίας

09 September 2022

Μη πολιτικοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων ζητά ο κλάδος κρέατος της Αυστραλίας

Οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες των χωρών συχνά αμφισβητούνται από τις παραγωγικές δυνάμεις των δύο μερών, οι οποίες υποστηρίζουν πως οι συμφωνίες έχουν μόνον πολιτική χροιά και δεν συνάπτονται προς το πραγματικό όφελος των χωρών, μια που σημαντικές παράμετροι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Αυστραλία, η παραδοσιακή βιομηχανία κρέατος της οποίας προέτρεψε ο χειρισμός των θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων και βιοασφάλειας να διατηρηθεί χωριστά από την πολιτική στη χώρα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ανησυχίες του κοινού για τις ασθένειες των βοοειδών καθώς και την έναρξη της νέας εθνικής στρατηγικής βιοασφάλειας της κυβέρνησης.

Οι ανησυχίες προκλήθηκαν κυρίως από αναφορές για κρούσματα ασθενειών των βοοειδών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του αφθώδους πυρετού (FMD) στην Ινδονησία, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Αυστραλίας, οι οποίες προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Το θέμα έχει πυροδοτήσει την οργή του κλάδου κρέατος της Αυστραλίας, απαιτώντας από τους πολιτικούς ηγέτες να πάρουν θέση.

 «Η βιομηχανία κρέατος και η αυστραλιανή κυβέρνηση εργάζονται μαζί για την πρόληψη της εισβολής σοβαρών ασθενειών των ζώων στην Αυστραλία, όχι μόνο από την Ινδονησία, αλλά και από άλλα έθνη», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Βιομηχανίας Κρέατος της Αυστραλίας Πάτρικ Χάτσινσον και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αφθώδους πυρετού σε όλο τον κόσμο, με πολλές χώρες να έχουν διαχειριστεί τις ασθένειες ως ενδημικές εδώ και δεκαετίες και κάποιες μόλις τώρα ξεκινούν, όπως η Ινδονησία. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την προμήθεια τροφίμων, τις αποζημιώσεις της βιομηχανίας και άλλα ζητήματα - και αυτό δεν βοηθά την αυστραλιανή ή ινδονησιακή βιομηχανία κρέατος και κτηνοτροφία. Η συνεχής πολιτικοποίηση της βιοασφάλειας στα Μέσα Ενημέρωσης δεν βοηθά και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε τους ειδικούς του θέματος και να τους επιτρέψουμε να προχωρήσουν το έργο τους».

Ο Χάτσινσον τόνισε ότι η βιομηχανία κρέατος υποστήριξε τη νέα εθνική στρατηγική βιοασφάλειας της κυβέρνησης –μια δεκαετή στρατηγική που καλύπτει μέτρα βιοασφάλειας ενάντια σε διάφορες ασθένειες– αλλά, επανέλαβε, ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και να μην πολιτικοποιηθεί.

Να σημειωθεί πως το θέμα της μη πολιτικοποίησης της βιοασφάλειας πήρε διαστάσεις στην Αυστραλία, διότι ο νυν υπουργός Γεωργίας, Μάρεϊ Γουότ, είχε εκ διαμέτρου αντίθετο προγραμματισμό από τον προκάτοχό του, Ντέιβιντ Λίτλπρουντ, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στην Ινδονησία. Επίσης, ο αρχηγός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, προέτρεψε πρόσφατα την κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορά της με την Ινδονησία λόγω κινδύνων αφθώδους πυρετού, αν και ο επικεφαλής κτηνίατρος της Αυστραλίας, Mark Schipp, δεν έχει συστήσει αυτήν την κίνηση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εναντίον του, από την τοπική βιομηχανία κρέατος.

Πηγή: foodnavigator-asia.com

09 September 2022
Banner
Banner