Ανοδικά τον Αύγουστο οι παγκόσμιες τιμές στο χοιρινό, ύστερα από 4 μήνες πτώσης
Related Articles
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα, καθώς επηρεάστηκαν από τη γενικά σταθερή ζήτηση και από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.
Η εκτίμηση έρχεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), που καταρτίζει μηνιαίως των Δείκτη Τιμών Τροφίμων.
Ο Δείκτης για το Αύγουστο κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 96,1 μονάδες, αυξημένος 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος κινήθηκε στις 93,2 μονάδες τον Αύγουστο, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά και 8,9% μειωμένος σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο.
Ειδικότερα, οι τιμές στο βόειο και στα πουλερικά έπεσαν, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, αν και αυτό συνέβη σε ένα φόντο μειωμένων σφαγών στις κύριες παραγωγικές χώρες.
Οι τιμές για το πρόβειο κρέας μειώθηκαν λόγω της χαμηλής ζήτησης για εισαγωγές, εν μέσω εισροής των αρνιών νέας σεζόν στην Ωκεανία.
Αντίθετα, οι τιμές στο χοιρινό ανέβηκαν ύστερα από τέσσερεις μήνες διαδοχικών μειώσεων, καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα ήταν αυξημένες, ενώ η παγκόσμια προσφορά μειώθηκε κάπως λόγω του μικρότερου βάρους σφάγιων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας μονάδων σφαγής και επεξεργασίας σε μεγάλες παραγωγικές χώρες.
Σημειώνουμε επιπλέον ότι ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιούλιο, και ήταν επίσης 7% πάνω από τον περσινό Αύγουστο.
Μεταξύ των σημαντικότερων δημητριακών, οι τιμές σε σόργο, κριθάρι, αραβόσιτο και ρύζι αυξήθηκαν περισσότερο.
Οι τιμές του σόργου αυξήθηκαν σημαντικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (αύξηση 8,7% σε σχέση με τον Ιούλιο και 33,4% πάνω από το επίπεδο του Αυγούστου 2019), κυρίως λόγω της ισχυρής εισαγωγικής ζήτησης από την Κίνα.
Οι τιμές στο κριθάρι κινήθηκαν επίσης ανοδικά τον Αύγουστο, αυξανόμενες κατά 3,2%, αντανακλώντας έναν ταχύτερο ρυθμό στις εξαγωγές από την Αργεντινή προς την Κίνα.
Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παραγωγής αραβόσιτου στις ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες ζημιές στις καλλιέργειες στην Αϊόβα, αύξησαν τις τιμές κατά 2,2% τον Αύγουστο.
Στις αγορές του σιταριού οι τιμές εξαγωγής αυξήθηκαν μεν, αλλά πολύ λίγο, καθώς οι προοπτικές χαμηλότερης παραγωγής στην Ευρώπη και το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον άρχισε να σπρώχνει ανοδικά τις τιμές μόνο προς το τέλος του μήνα Αυγούστου.