Βόειο και αιγοπρόβειο θα επηρεάσει περισσότερο η κρίση του Covid-19 στην Ε.Ε.

22 April 2020

Βόειο και αιγοπρόβειο θα επηρεάσει περισσότερο η κρίση του Covid-19 στην Ε.Ε.

Τα είδη κρέατος που δέχονται το ισχυρότερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι το βόειο και το αιγοπρόβειο, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκτακτη κατάσταση που επιβλήθηκε στην Ευρώπη από τα τέλη Φεβρουαρίου δημιούργησε μια ειδική συνθήκη στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ στην αγορά του κρέατος, η αναγκαστική στροφή από τις υπηρεσίες εστίασης προς την κατανάλωση εντός οικίας, ίσως επηρεάσει την παραγωγή, ιδιαιτέρως για το μοσχάρι και το αρνί.

Ταυτόχρονα όμως ο κλάδος του κρέατος έχει να συνυπολογίσει και μία επιπλέον συνθήκη η οποία διαρκεί ακόμη και η οποία επηρεάζει το χοιρινό κρέας. Παρά τις υψηλές τιμές, η αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος θα συνεχίσει να πιέζεται από περιβαλλοντικούς περιορισμούς και από τη συνέχιση των κινδύνων που συνεπάγεται η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Αυτά είναι τα θέματα και οι προοπτικές που εκτιμά για τον κλάδο η ανοιξιάτικη Επισκόπηση των Αγορών Αγροτικών Προϊόντων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν στις 20 Απριλίου 2020.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με την Επισκόπηση:

1. Βόειο. Η παραγωγή μοσχαρίσιου μειώθηκε το 2019, σε ένα πλαίσιο χαμηλότερων τιμών και αντανακλώντας προηγούμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε μερικές βασικές χώρες παραγωγής όπως Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία. Αντιθέτως, η Γερμανία αύξησε την παραγωγή της μέσω επιπλέον σφαγών δαμαλίδων που δεν χρειάζονταν για αντικατάσταση, ενώ οι σφαγές στην Ιρλανδία αυξήθηκαν σε αντιστάθμισμα του Brexit.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2020 κατά 0,6%, καθώς το κοπάδι είναι μικρότερο και οι τιμές στην Ε.Ε. μειώνονται. Στο μεταξύ, Ισπανία και Ιρλανδία ίσως να ωφεληθούν από τις εμπορικές ευκαιρίες και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Επίσης, οι εισαγωγές φέτος αναμένεται να παραμείνουν σταθερές στα περσινά επίπεδα, ενώ οι παραδοσιακοί προμηθευτές της Ε.Ε. σε βόειο στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα). Ενδεχομένως η Covid-19 υποσκάψει περαιτέρω τις εξαγωγές αυτών των χωρών προς την Ε.Ε., καθώς στο χώρο των υπηρεσιών εστίασης η ζήτηση υψηλής αξίας τεμαχίων διακόπτεται και σπρώχνει προς τα κάτω τις τιμές.

Αντιστοίχως, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3% το 2019, κυρίως επειδή έπεσαν κατά 10% οι εξαγωγές προς τη Μ. Βρετανία. Ελαφρά ανάκαμψη αναμένεται το 2020 καθώς αναμένεται η Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί τις εξαγωγικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ασία (Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Φιλιππίνες).

Οι τιμές είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία Covid-19 επηρεάζει προς το παρόν την αγορά μοσχαρίσιου κρέατος. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που απευθύνονται στη μαζική εστίαση (μπέργκερ στα φαστ φουντ και υψηλής αξίας τεμάχια στα εστιατόρια) ανακατευθύνονται προς το λιανεμπόριο αλλά σε χαμηλότερες τιμές και αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον πίεσης.

2. Πουλερικά. Ανοδικά κινήθηκε και το 2019 η παραγωγή κρέατος πουλερικών χάρη στην αυξημένη ζήτηση. Το 2020 θα συνεχίσει αυτή η άνοδος (+1,2%) καθώς οι καταναλωτές καταφεύγουν στα πουλερικά ως πιο φθηνό είδος κρέατος. Εν τούτοις, το κλείσιμο των εστιατορίων λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό επηρεάζει τα είδη πουλερικών που δεν πωλούνται εύκολα στο σούπερ μάρκετ (π.χ. πάπιες, φραγκόκοτες, ορτύκια).

Στο μεταξύ, η κατά κεφαλή κατανάλωση θα συνεχίσει ανοδικά το 2020 φθάνοντας στα 23,6 κιλά.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Οι εισαγωγές αφορούν κυρίως τεμάχια και επεξεργασμένα προϊόντα υψηλότερης αξίας που κατευθύνονται στη μαζική εστίαση κι έτσι θα πιθανώς επηρεαστούν από την πανδημία με αποτέλεσμα να αναμένονται ελαφρώς πτωτικές το 2020. Αντιθέτως, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς η γρίπη των πουλερικών που έχει πλήξει μερικές χώρες της Ε.Ε. συνετέλεσε σε μέτρα εμπορικού αποκλεισμού αυτών των περιοχών από Τρίτες Χώρες. Αυτό θα ασκήσει πιέσεις στις εξαγωγές της Ε.Ε. και πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή των προορισμών, εκτός από την Κίνα όπου η Πολωνία είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ε.Ε. που εξάγει σημαντικές ποσότητες προς το παρόν.

3. Χοιρινό. Η αγορά χοιρινού κρέατος δεν δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από την πανδημία COVID-19, εκτός από κάποια συγκεκριμένα προϊόνταπου απευθύνονται στον τομέα της μαζικής εστίασης.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Για φέτος η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, καθώς η συνεχιζόμεν ζήτηση από την Ασία, ειδικά την Κίνα, κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και ευνοεί τα μεγαλύτερα βάρη σφαγής. Τον χορό της αύξησης θα… σύρει η Ισπανία, που επωφελείται των ευκαιριών που ανοίγει η Κίνα: οι ισπανικές εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα διπλασιάστηκαν το 2019 και τώρα αποτελούν το 28% των συνολικών εξαγωγών χοιρινού της Ε.Ε. στη χώρα. Το 2020 η Ισπανία θα γίνει μάλιστα ο πρώτος παραγωγός της Ένωσης σε αριθμό χοίρων που οδηγήθηκαν σε σφαγή.

Η κινεζική ζήτηση το 2019 οδήγησε τις τιμές κοντά στα 200€/100κιλά τον Δεκέμβριο (+45% σε ετήσια βάση). Έκτοτε οι τιμές κυμαίνονται πάνω από τα 180€/100κιλά και θα συνεχίσουν σε υψηλά επίπεδα όσο εκδηλώνεται η κινεζική ζήτηση. Ο βασικός κίνδυνος ασφαλώς παραμένει η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και το 2020 (+12%), καθώς η ανάκαμψη της κινεζικής παραγωγής θα καθυστερήσει περαιτέρω, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία στη χώρα. Έτσι, υπολογίζεται ότι η κινεζική παραγωγή θα μειωθεί περαιτέρω συντηρώντας ένα τεράστιο κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί από τη διαθέσιμη παγκόσμια προσφορά.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση αναμένεται να πέσει κατά 0,7 κιλά φέτος, στα 32,5 κιλά, καθώς οι υψηλές τιμές του χοιρινού ευνοούν άλλα κρέατα, και κυρίως τα πουλερικά.

4. Αιγοπρόβειο. Ο αριθμός αιγοπροβάτων μειώθηκε το 2019 (-1,3%) κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ελλάδα. Η παραγωγή αναμένεται πάντως ότι θα παραμείνει σταθερή το 2020 μετά τη μεγάλη αύξηση που παρουσίασε το 2019 (+6%) – πρέπει όμως να σημειωθεί ότι για να αποτραπεί η μείωσή της θα πρέπει να βοηθήσουν οι βελτιωμένες εξαγωγικές προοπτικές και η παραμονή των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Σε αυτό το παζλ, όμως, σημαντικό ρόλο παίζει η πανδημία. Όπως αναφέρει η Επισκόπηση των Αγορών Αγροτικών Προϊόντων, το πλεόνασμα προϊόντος από τον τομέα της εστίασης σε μερικές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα) δεν θα απορροφηθεί από το λιανεμπόριο. Δεν θα είναι αρκετή ούτε και η εποχική ζήτηση που εκδηλώνεται το Πάσχα και το Ραμαζάνι και συνεπώς μεγάλες ποσότητες θα καταψυχθούν και θα οδηγηθούν στο λιανεμπόριο και στην εστίαση κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους. Σε αυτό το σκηνικό η COVID-19 θα επηρεάσει την αγορά ασκώντας σημαντική πτωτική πίεση στις τιμές.

Στο μέτωπο των εξαγωγών, σημειώθηκε αύξηση το 2019 (+12%), ενώ το 2020 Ισπανία και Ιρλανδία θα ωφεληθούν από τις συνεχιζόμενες εξαγωγές στη Μ. Ανατολή και στο Χονγκ Κονγκ, και ίσως και στη Μ. Βρετανία. Αντιθέτως οι εισαγωγές μειώθηκαν πέρυσι (-6,1%) καθώς η Νέα Ζηλανδία έστρεψε μεγάλο μέρος των εξαγωγών της προς την Ασία.

[Photo by Filipe de Rodrigues on Unsplash]

22 April 2020
Banner