Στο μικροσκόπιο της πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά της Pini Polonia από τη Smithfield

25 January 2018

Στο μικροσκόπιο της πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά της Pini Polonia από τη Smithfield

Στην πολωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε η Κομισιόν την προτεινόμενη αγοραπωλησία μεταξύ της αμερικανικής Smithfield Foods και της πολωνικής Pini Polonia. Οι δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα των σφαγείων χοίρων στην Πολωνία, και η παραπομπή έγινε κατόπιν αιτήσεως της πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι με τη συμφωνία των δύο εταιριών η Smithfield αποκτά τον έλεγχο του συνόλου της Pini Polonia με αγορά μετοχών της τελευταίας.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από τις 27 Νοεμβρίου 2017, όταν η Smithfield και η Pini Polonia κοινοποίησαν την προτεινόμενη αγοραπωλησία στην Κομισιόν. Στις 15 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Πολωνίας ζήτησε να αναλάβει την αξιολόγηση της αγοραπωλησίας, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες για στρέβλωση του ανταγωνισμού στην πολωνική αγορά.

Η Smithfield είναι ο γνωστός Αμερικανός γίγαντας που ασχολείται κυρίως με τη χοιροτροφία, τη σφαγή χοίρων και την επεξεργασία και διανομή συσκευασμένων κρεάτων και νωπού χοιρινού κρέατος μέσω των θυγατρικών της και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Pini Polonia αντίστοιχα, είναι μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται ένα σφαγείο χοίρων στο Kutno (Πολωνία) και εκτός από τη σφαγή χοίρων δραστηριοποιείται στην προμήθεια χοιρινού κρέατος σε εμπόρους λιανικής και σε μονάδες μεταποίησης. Οι δύο εταιρίες είναι αυτή τη στιγμή οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στον τομέα του χοιρινού κρέατος στην Πολωνία, συνεπώς εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την πιθανότητα συγκέντρωσης στην αγορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σχετικός Κανονισμός της Ε.Ε. προβλέπει ότι η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει στην εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού μια αγοραπωλησία που της κοινοποιήθηκε, αν σε ένα κράτος μέλος εγείρονται ανησυχίες ότι μια αγοραπωλησία απειλεί να επηρεάσει σημαντικά τον ανταγωνισμό εντός της χώρας.

Κάνοντας χρήση αυτής της πρόβλεψης, η πολωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε να χειριστεί την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης, με δεδομένο ότι η αγοραπωλησία δεν επηρεάζει τις αγορές εκτός Πολωνίας.

25 January 2018
Banner
Banner