Προστασία για το βοδινό Kobe στην Ε.Ε., αλλά δεν επαρκεί για την Ιαπωνία…

19 September 2017

Προστασία για το βοδινό Kobe στην Ε.Ε., αλλά δεν επαρκεί για την Ιαπωνία…

Περιορισμό στη χρήση ονομασιών όπως «βοδινό Kobe» θα δουν οι παραγωγοί βόειου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας, που συνομολογήθηκε κατ’ αρχήν τον περασμένο Ιούλιο. Η εφαρμογή της συμφωνίας έχει βέβαια χρόνο ακόμη μπροστά της, αφού αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και κατόπιν να εγκριθεί από τα όργανα της Ε.Ε., όμως όσοι στην Ε.Ε. παράγουν κρέας από τα φημισμένα γιαπωνέζικα βοοειδή, θα πρέπει από τώρα να ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «βοδινό Kobe», καθότι θα είναι μία από τις Γεωγραφικές Ενδείξεις που θα υποχρεούται να προστατεύει η Ε.Ε.

Η Ιαπωνία έχει δώσει έναν κατάλογο 39 προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης που θα προστατεύονται στην Ε.Ε. μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Αντίστοιχα, η Ιαπωνία θα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει στο έδαφός της περισσότερα από 200 προϊόντα ΠΓΕ της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων το Προσούτο Τοσκάνης και το Ζαμπόν Αρδεννών).

Η Ιαπωνία ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται στην αγορά της Ε.Ε. ονομασίες προϊόντων που δεν παράγονται στην ιστορική τους περιοχή εντός της Ιαπωνίας και που δεν χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής. Τέτοιο φυσικά είναι μεταξύ άλλων το βοδινό Kobe, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την κορυφαία γεύση και το χαρακτηριστικό πλούσιο ενδομυϊκό λίπος. Η προστασία του βοδινού Kobe στην Ιαπωνία ξεκίνησε από το 2015, όταν η χώρα θεσμοθέτησε ένα σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων, προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις προϊόντων που «έχουν κατακτήσει υψηλή ποιότητα και φήμη ως αποτέλεσμα των μοναδικών μεθόδων παραγωγής και των φυσικών χαρακτηριστικών όπως το τοπικό κλίμα και οι συνθήκες του εδάφους» και να αποτρέψει την πώληση φθηνότερων και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντων με ίδιο ή παρόμοιο όνομα. Εν τούτοις, το σύστημα εφαρμόζεται μόνο στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα σε άλλες χώρες μερικοί παραγωγοί που εκτρέφουν βοοειδή της γνωστής γιαπωνέζικης ράτσας wagyu να χρησιμοποιούν την ονομασία Kobe στο βοδινό που παράγουν, αν και το Kobe είναι περισσότερο μια Γεωγραφική Ένδειξη. Αυτό όμως δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος των Ιαπώνων. Ανησυχούν βεβαίως για το γεγονός ότι η αξία του βοδινού Kobe υπονομεύεται επειδή βοδινό που δεν είναι Kobe αναγνωρίζεται σαν τέτοιο στο εξωτερικό, και συνεπώς θεωρούν τη συμφωνία με την Ε.Ε. ένα καλό βήμα, όμως γνωρίζουν καλά ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μείωσης του κοπαδιού στη χώρα (δείτε εδώ σχετικά). «Εξαιτίας του μειωμένου αριθμού ζώων, οι εγχώριες τιμές θα ανέβουν καθώς οι εξαγόμενες ποσότητες θα αυξάνονται, προκαλώντας συνέπειες για τους Ιάπωνες καταναλωτές».

Σταδιακή… προστασία της Φέτας

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις και η προστασία τους αποτελούν ένα ειδικό κεφάλαιο στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η Ιαπωνία θα αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και θα παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα ΠΓΕ — για παράδειγμα το Roquefort, το Aceto Balsamico di Modena, το Prosecco, το Jambon d'Ardenne, το Tiroler Speck, η Polska Wódka, το Queso Manchego, το Lübecker Marzipan και το Irish Whiskey. Τα προϊόντα αυτά θα έχουν στην Ιαπωνία το ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό που έχουν στην Ε.Ε. σήμερα.

Για την Ελλάδα δε, όπως προκύπτει από κείμενο που διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στα μέσα Ιουλίου, τα ελληνικά προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων που προστατεύονται είναι επτά: Φέτα, Ελιά Καλαμάτας, Μαστίχα Χίου, Ελαιόλαδο Σητεία Λασιθίου Κρήτης, Ούζο, Ρετσίνα Αττικής, κρασί Σάμος. Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση, «Ειδικότερα για τη Φέτα, προβλέπεται η αυξημένη και ισότιμη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις προστασία με τη διασφάλιση της σταδιακής απόσυρσης από την αγορά όλων των κακόπιστων εμπορικών σημάτων, τα οποία παραποιούσαν το ποιοτικό ελληνικό προϊόν».

Συνολικά πάντως, όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ε.Ε., η συμφωνία:

- καταργεί τους δασμούς σε πολλά τυριά όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα βαρύνονται με δασμό 29,8 %) καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο),

- θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες.

Όπως έχει επισημάνει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωσή της, η συμφωνία θα εξαλείψει ή θα μειώσει δραστικά τους δασμούς σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα για τα οποία η Ε.Ε. έχει σημαντικό εξαγωγικό ενδιαφέρον, όπως το χοιρινό κρέας, το κύριο γεωργικό προϊόν που εξάγει η Ε.Ε. στην Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά το χοιρινό μεταποιημένο κρέας και σχεδόν αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά τις εξαγωγές νωπού χοιρινού κρέατος. Οι δασμοί στο βόειο κρέας θα μειωθούν από το 38,5% στο 9% σε διάστημα 15 ετών για σημαντικό αριθμό προϊόντων βοείου κρέατος.

19 September 2017
Banner