Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το κρέας καθιέρωσε η Γερμανία

08 February 2024

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το κρέας καθιέρωσε η Γερμανία

Νέα υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης που αφορά το κρέας τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα για την πληροφόρηση του καταναλωτή και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα των τροφίμων και της κρεατοβιομηχανίας, μια που η κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει οι καταναλωτές να επιλέγουν συνειδητά γερμανικά προϊόντα και να υποστηρίζουν έτσι τη γερμανική κτηνοτροφία.

Οι νέοι κανονισμοί δεν ισχύουν μόνο για το συσκευασμένο κρέας στα σούπερ μάρκετ, αλλά και για το «φρέσκο» κρέας που πωλείται στο κρεοπωλείο. Αρχικά η ετικέτα προέλευσης ίσχυε μόνο για το βόειο κρέας, αλλά από αυτή την εβδομάδα ισχύει για όλα τα είδη κρέατος. Τα λουκάνικα και τα επεξεργασμένα προϊόντα δεν εμπίπτουν στο συγκεκριμένο κανονισμό και συνεχίζουν την πώλησή τους ως είχαν.

Ο υπουργός του BMEL, Cem Özdemir (Πράσινοι) θέλει να επεκτείνει αυτό το σύστημα προέλευσης και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασκεί πίεση στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσει ότι το σύστημα θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση.

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. ζητούν μια ομοιόμορφη ευρωπαϊκή σήμανση τροφίμων που θα πρέπει, επίσης, να υποδεικνύει πόσο υγιεινό ή βιώσιμο είναι ένα προϊόν. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή συναίνεση για αυτό και η Γερμανία προχώρησε μόνη της.

Η γερμανική κρεατοβιομηχανία ανταποκρίνεται γενικά θετικά στο νέο νόμο. Υπογραμμίζεται, όμως, ότι η νέα επισήμανση αναφέρει πού γεννήθηκε το ζώο, αλλά όχι πού και πώς τράφηκε ή ανατράφηκε.

Πηγή: iede.news

08 February 2024
Banner
Banner