ΣΕΚ και ΣΑΣΟΕΕ στο πανευρωπαϊκό μέτωπο υπεράσπισης των ονομασιών κρέατος και γάλακτος

19 October 2020

ΣΕΚ και ΣΑΣΟΕΕ στο πανευρωπαϊκό μέτωπο υπεράσπισης των ονομασιών κρέατος και γάλακτος

Με πολυσέλιδη επιστολή τους προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές έρχονται και οι φορείς κτηνοτρόφων και συνεταιρισμών, αλλά και τυροκομείων, να αθροίσουν τις δυνάμεις τους στην πανευρωπαϊκή κίνηση που αναπτύσσεται υπέρ της προστασίας των ονομασιών κρέατος και γάλακτος (όπως μπριζόλα, μπέργκερ, λουκάνικο, γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ).

Την επιστολή διένειμε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), και φέρει τις υπογραφές και άλλων φορέων, όπως: Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Δίκτυο Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων-Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων Φέτας (ΟΔΙΠΠΑΦ), Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων, GAIA Επιχειρείν.

Το θέμα έχει προκύψει καθώς επίκειται ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, για την οποία υπήρξε ευρεία κινητοποίηση της βιομηχανίας βίγκαν προϊόντων υποκατάστατων του κρέατος, με σκοπό να θεσμοποιηθεί το δικαίωμα των προϊόντων αυτών να χρησιμοποιούν ονομασίες που παραδοσιακά έχουν κατοχυρωθεί για τα προϊόντα κρέατος.

Με βαθιές ρίζες στην πολιτιστική μας κληρονομιά

Με τα επιχειρήματα που έχει διατυπώσει και το πανευρωπαϊκό μέτωπο υπεράσπισης των ονομασιών κρέατος και γάλακτος, ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι «οι ονομασίες κρέατος και γάλακτος έχουν βαθιές ρίζες στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Αποτελούν παραδοσιακές ονομασίες, που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου με τη σκληρή δουλειά των παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων, καθιστώντας τες μοναδικές. Με την έκρηξη στην εμπορία απομιμήσεων προϊόντων γάλακτος και κρέατος, διακυβεύεται αυτή η κοινή κληρονομιά. Η βιομηχανία απομίμησης έχει εκμεταλλευτεί ένα ευρωπαϊκό κενό για να σφετεριστεί αυτές τις ισχυρές κοινές ονομασίες υπέρ της».

Το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις ονομασίες στον γαλακτοκομικό τομέα δημιούργησε ένα δίκαιο και βιώσιμο πλαίσιο και οδήγησε σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, υπογραμμίζει ο ΣΕΚ και συνεχίζει: «Αυτό που ζητούμε δεν είναι μονό να διαφυλαχτεί αυτό το πλαίσιο, αλλά και να επεκταθεί το ίδιο επίπεδο προστασίας σε όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης».

Σημειώνουμε ότι με το ίδιο πνεύμα είχε απευθυνθεί σε Έλληνες ευρωβουλευτές και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ.

Ενημερωτική καμπάνια για την αποτροπή της χρήσης ονομασιών κρέατος σε φυτικά υποκατάστατα, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, με αφορμή την ψηφοφορία των Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κλάδος πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε εγρήγορση, αν και φαίνεται ότι προσωρινά έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο η πιθανότητα να επιδιωχθεί μια δυσμενής για τους παραγωγούς προϊόντων ζωικής προέλευσης εξέλιξη.

19 October 2020
Banner
Banner