Πιέσεις ευρωβουλευτών για τη σήμανση προέλευσης του κρέατος

17 December 2014

Πιέσεις ευρωβουλευτών για τη σήμανση προέλευσης του κρέατος

Με ποσοστό 90% τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίζονται να ζητούν υποχρεωτική επισήμανση των επεξεργασμένων κρεάτων, πιέζοντας για ανάλογη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη συνεδρίαση που έγινε στις 3/12, ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες επιχειρηματολόγησαν για αυτή την αναγκαιότητα, παρά την απουσία του αρμόδιου επίτροπου Γεωργίας Phil Hogan, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες τους είχε υποσχεθεί νομοθεσία σχετική με την επισήμανση.
Απαντώντας στο επιχείρημα για το κόστος που θα προκαλέσει αυτή η επισήμανση στη βιομηχανία, ένας Ούγγρος ευρωβουλευτής δήλωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να καθαρίσουμε τη βιομηχανία αγροδιατροφής. Στη χώρα μου υπάρχουν πολλά προϊόντα που κοστίζουν λιγότερο από 3 ευρώ το γεύμα. Τι είδους κρέας χρησιμοποιείται σε αυτό;». Ένας Ιταλός συνάδελφός του υποστήριξε ότι «η επισήμανση είναι απολύτως το κλειδί, επειδή κάθε παλιό υλικό τοποθετείται σε λουκάνικα». Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Keith Taylor, είπε πως οι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα από πού προέρχονται οι κρεατόπιτες και οι κοτομπουκιές και υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί ορισμένων εκπροσώπων της βιομηχανίας ότι η επισήμανση θα κοστίσει 50% περισσότερο ήταν ψέμα. Ο Glenis Willmott, ευρωβουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, είπε ότι το κόστος ανά τεμάχιο για να τοποθετηθεί η εν λόγω σήμανση σε συσκευασία με λαζάνια βόειου κρέατος είναι περίπου 0,015 σεντ και αναρωτήθηκε: « Τι φοβάται η βιομηχανία;».
Διαφωνία υπήρξε ως προς το ποιοι παραγωγοί πλήττονται περισσότερο. Ένας Φιλανδός ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ταχθεί περισσότερο υπέρ των ετικετών προέλευσης, γεγονός που θα μπορούσε να τους βοηθήσει ακόμη και στην προώθηση των πωλήσεων. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί που χρησιμοποιούν διάφορα κρέατα, είναι σαφές ότι έχουν συμφέρον να μην δηλώνουν την ακριβή προέλευση.
Απαντώντας στις πολυάριθμες επικρίσεις, ένας υπάλληλος της Κομισιόν δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους ευρωβουλευτές σχετικά με τη νομοθεσία. Όπως είπε η Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με οποιαδήποτε πορεία δράσης, αφού θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαβούλευση.
Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το κόστος οι εμπειρογνώμονες διαπίστωναν ότι οι καταναλωτές ήταν λιγότερο κατηγορηματικοί σχετικά με τη σήμανση προέλευσης, όταν πληροφορούνταν ότι κάτι τέτοιο θα κάνει τα προϊόντα με βάση το κρέας πιο ακριβά.
Η επιτροπή Περιβάλλοντος θα ψηφίσει για το θέμα και τις τροποποιήσεις σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα στις 21 Ιανουαρίου, το οποίο θα τεθεί μέχρι τον Φεβρουάριο για εξέταση σε ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

17 December 2014
Banner
Banner