Νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση της προώθησης πρόβειου κρέατος

17 July 2013

Τροποποιείται από το τέλος του τρέχοντος μήνα το ευρωενωσιακό νομικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα στο πρόβειο κρέας να προωθηθεί στην αγορά με καλύτερους όρους και να ανεβάσει τα επίπεδα κατανάλωσής του. Συγκεκριμένα, τροποποιείται η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να συμπεριλάβει και το πρόβειο και αρνίσιο κρέας στη συγχρηματοδοτούμενη προώθηση ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, πράγμα που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην τόνωση της ζήτησης.
Μέχρι τώρα οι κανονισμοί της Ε.Ε. περιόριζαν τη χρηματοδότηση εκστρατειών προώθησης μόνο σε νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο κρέας που παραγόταν με καθεστώς Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και αυτό δημιουργούσε ένα αρκετά περιοριστικό πλαίσιο, αφού αφορούσε ένα μικρό μόνο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής πρόβειου κρέατος.
Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων μέχρι να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, και όπως δηλώνουν τα στελέχη του Οργανισμού για το Αγγλικό Βόειο και Πρόβειο Κρέας (EBLEX), ήταν μια σημαντική εξέλιξη στην οποία ο EBLEX (από τον οποίο μας έρχεται η είδηση) έπαιξε κεντρικό ρόλο.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Peter Hardwick, επικεφαλής του τομέα Εμπορίου του EBLEX: «Είναι κάτι για το οποίο ο EBLEX και η Εθνική Ενωση Κτηνοτρόφων της Αγγλίας έχουν εργαστεί πολύ σκληρά. Η αλλαγή που επέρχεται αναγνωρίζει ότι η εκτροφή προβάτων συχνά πραγματοποιείται σε μειονεκτικές περιοχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ότι ο τομέας χρειάζεται στήριξη. Ως εκ τούτου, ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε επιτέλους κάποια αναγνώριση ότι ο τομέας χρειάζεται άμεση, γενικευμένη προώθηση για την τόνωση της κατανάλωσης».
Σημειώνεται ότι η προβληματική κατάσταση για το ευρωπαϊκό πρόβειο κρέας είχε επισημανθεί εδώ και ένα χρόνο, όταν παρατηρούνταν σημαντική μείωση κατά 6,7% στην κατανάλωση το 2012 και αναμενόταν περαιτέρω μείωση το 2013. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια σταθερή μείωση στην κατανάλωση αρνιού από το 2000.
Με την αλλαγή στους κανόνες ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, όλοι τώρα ελπίζουν ότι θα τονωθεί η ζήτηση για το ευρωπαϊκό πρόβειο κρέας.

17 July 2013
Banner
Banner