Η αύξηση κόστους αιτία της κάθετης πτώσης παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Γερμανία

15 September 2022

Η αύξηση κόστους αιτία της κάθετης πτώσης παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Γερμανία

Το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, πανευρωπαϊκά, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής όλων των ζωϊκών εκμεταλλεύσεων. Στη Γερμανία οι χοιροτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και με το φυσικό αέριο και με την ενέργεια, ενώ η αύξηση των τιμών χονδρικής αντισταθμίζει μόνο εν μέρει αυτό το κόστος.

Δεν είναι, όμως, μόνον το κόστος παραγωγής των χοίρων που θα αυξηθεί από 8-10 ευρώ ανά κεφάλι, αλλά παρόμοια αύξηση θα έχουν τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και οι ωοπαραγωγικές όρνιθες, σύμφωνα με τον σύμβουλο επιχειρήσεων της LWK δρ Hortmann-Scholten, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όποιος αγοράζει επιπλέον ζωοτροφές μπορεί να νιώσει πόσο σφιχτή είναι η οικονομική κατάσταση. Ακόμη και με καλύτερη τιμή χοίρου 2,05 €/κιλό σε βάρος σφαγής. Φέτος, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη Γερμανία θα μειωθεί κατά σχεδόν 7% λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και της χαμηλής εγχώριας κατανάλωσης κρέατος».

Χαμηλή κατανάλωση

Η μέση κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. των 69 κιλών κατά κεφαλήν το 2019 μειώθηκε στα 67 κιλά κατά κεφαλήν το 2021. Οι Γερμανοί καταναλώνουν μόνο 55 κιλά κατά κεφαλήν, 12 κιλά λιγότερο από τον μέσο πολίτη της Ε.Ε. Η Γερμανία βρίσκεται στον πάτο της λίστας των μελών της Ε.Ε όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος. Μόνο στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι χαμηλότερη, στα 54 και 43 κιλά αντίστοιχα.

Όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος, στην κορυφή βρίσκεται η Ισπανία, η Δανία και η Πορτογαλία, με 85, 83 και 81 κιλά αντίστοιχα, κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Η Γερμανία είδε τον πληθυσμό των χοίρων της να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, ενώ η Ισπανία κατέγραψε αύξηση 5% στον πληθυσμό των χοίρων πέρυσι. Ωστόσο, η ανοδική τάση στην ισπανική παραγωγή χοιρινού κρέατος σταμάτησε επίσης, λόγω των τιμών των ζωοτροφών.

Πηγή: pigprogress.net

15 September 2022
Banner
Banner