Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η διάθεση εντόμων στη διατροφή μας ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης

04 September 2023

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η διάθεση εντόμων στη διατροφή μας ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης

Παρ’ ότι το κυτταρικό κρέας με αργούς ρυθμούς προωθείται από τις βιομηχανίες εναλλακτικών τροφίμων κάποια «νέα» τρόφιμα έχουν εγκριθεί για την αγορά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα τρεις τύποι εντόμων: Ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus), ενώ τον Ιανουάριο του 2023, εγκρίθηκε η διάθεση του τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus). Επίσης, εγκρίθηκε η μερική διάθεση ενός ακόμα εντόμου, του οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης, είναι υπό εξέταση άλλες 8 περιπτώσεις.

Στο έγγραφο με τις εγκρίσεις υπάρχει και η άδεια για την πώληση της νέας τροφής από οικιακό γρύλο σε αποξηραμένη, σκόνη, πάστα ή κατεψυγμένη μορφή. Η τροφή αυτή προορίζεται για να κυκλοφορήσει στην αγορά ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής.

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε εάν πρέπει να τρώμε έντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντάει πως είναι στην ελεύθερη βούληση των καταναλωτών εάν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Αν και έντομα ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι είδηση, μια που σε άλλους πολιτισμούς εμπεριέχονται στην καθημερινή διατροφή τους, σύμφωνα με τη διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, τα έντομα ως τροφή, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του αιώνα μας, λόγω του αυξανόμενου κόστους της ζωικής πρωτεΐνης, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Επομένως, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία.

Σε ανακοίνωση της Ε.Ε. διαβάζουμε: «Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές αν τα τρόφιμά τους περιέχουν έντομα; Το σχέδιο νομικής πράξης καθορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης για τα προϊόντα τρόφιμα που θα περιέχουν το νέο τρόφιμο. Η απαίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις απαιτήσεις του κανονισμού για θέματα επισήμανσης».

Επομένως, εύκολα μπορεί ο καταναλωτής να διαβάσει την ετικέτα με τα συστατικά των προϊόντων και να γνωρίζει εάν όντως εμπεριέχονται έντομα στα τρόφιμα που επιλέγει.

Μια και ο λόγος για επισιτιστική κρίση, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) υποστηρίζει πως τα έντομα θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπισή της. Κι όταν αναφερόμαστε στην επισιτιστική κρίση, συμπεριλαμβάνονται το αυξανόμενο κόστος των ζωικών πρωτεϊνών, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών μεταξύ των μεσαίων τάξεων.

Με τα έντομα να βρίσκονται σε αφθονία και ταυτόχρονα να διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες αλλά και να ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου, θεωρούνται ως η ιδανική εναλλακτική διατροφή. Με αυτό το σκεπτικό και σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, πάνω από 1.900 είδη εντόμων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως τροφή παγκοσμίως.

Πηγή: enallaktikos.gr

04 September 2023
Banner
Banner