Αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Ρωσία

25 August 2022

Αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Ρωσία

Ο Yuri Kovalev, πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών χοιρινού κρέατος της Ρωσίας, παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό περιοδικό Agroinvestor, αναφέροντας πως η Ρωσία είναι πιθανό να αυξήσει την παραγωγή το 2022 κατά 200.000 τόνους, ενώ επιπλέον 50.000 τόνοι προβλέπεται να προστεθούν στην εγχώρια αγορά λόγω της πτώσης των εξαγωγών. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εγχώρια κατανάλωση πρέπει να εκτιναχθεί κατά 7% για να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη προσφορά.

 «Η αύξηση της κατανάλωσης θα συνδεθεί με 500 δισεκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις (8,25 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα χορηγήσει η κυβέρνηση σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με παιδιά και επιπλέον 500 δισεκατομμύρια (8,25 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα διατεθούν για την εξασφάλιση αύξησης στους μισθούς του δημόσιου τομέα», συμπλήρωσε ο Kovalev.

Χοιρινό αντί πουλερικών

Οι ιστορικά χαμηλές τιμές στη ρωσική αγορά εξασφάλισαν αύξηση 8,5% στη ζήτηση χοιρινού κρέατος στη ρωσική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι Ρώσοι αγόρασαν 165.000 τόνους περισσότερο χοιρινό κρέας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η μέση τιμή, μάλιστα, του χοιρινού κρέατος αναμένεται να ανέλθει στα 120-125 ρούβλια το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η κατανάλωση βοείου κρέατος μειώθηκε κατά 30.000 τόνους σε σύγκριση από έτος σε έτος. Ο Kovalev είπε ότι είναι πολύ πιθανό οι χοιροτρόφοι να ανέλαβαν το μερίδιο του βοείου κρέατος στη ρωσική αγορά κρέατος. Ανάλογη είναι η εικόνα και με την κατανάλωση πουλερικών. «Η μετατόπιση της ζήτησης από τα πουλερικά στο χοιρινό οφείλεται σε μια αλλαγή στη μέση ετήσια αναλογία τιμών μεταξύ αυτών των τύπων κρέατος», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι το χοιρινό ήταν 50% πιο ακριβό από τα πουλερικά, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια η διαφορά έχει περιοριστεί στο 25%. Η αυξημένη ζήτηση χοιρινού ενδέχεται να συνεχιστεί και ήδη η τιμή του ζαμπόν χωρίς κόκαλα ή των ώμων στη Ρωσία είναι σχεδόν ίση με αυτή ενός φιλέτου κοτόπουλου.

Πηγή: pigfarmer.gr

25 August 2022
Banner
Banner