Δεν υπάρχει στην ατζέντα των κυβερνήσεων, παγκοσμίως, η μείωση της κτηνοτροφίας

16 November 2022

Δεν υπάρχει στην ατζέντα των κυβερνήσεων, παγκοσμίως, η μείωση της κτηνοτροφίας

Ομάδες ακτιβιστών και εταιρικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατέβηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Αίγυπτο, στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση σχετικά με τον ρόλο του κρέατος στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις αυτής, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αιτήματά τους κυμαίνονται από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος έως τις πολιτικές που προωθούνται τελευταία, όπως η μετάβαση σε κρέας με βάση τα κύτταρα τα οποία καλλιεργούνται σε χαλύβδινες δεξαμενές, κάτι που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για ζωοτροφές, αλλά θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της γης και την κατάργηση των σφαγείων.

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και δημοσιεύτηκε πέρυσι οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι χοίροι και άλλα ζώα ευθύνονται για περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι ερευνητές, με βάση αυτή την έρευνα, φοβούνται ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αφού πρόσφατες προσπάθειες για τη μέτρηση των εκπομπών σε μεμονωμένα αγροκτήματα των ΗΠΑ, έδειξαν ότι εκτοξεύτηκαν πολύ περισσότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες στο COP27 διεξάγουν συζητήσεις επικεντρωμένες στο πρόβλημα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν τριών δεκαετιών.

Παρ' ΄όλα αυτά,  η περικοπή της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι ακόμη στην ατζέντα των κυβερνήσεων - πολλές από τις οποίες δίνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, προωθούν πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών χρησιμοποιώντας πρόσθετα ζωοτροφών και τεχνολογία που απορροφά το μεθάνιο που εκτοξεύεται από τους σωρούς κοπριάς.

Πηγή: reuter.com

16 November 2022
Banner
Banner