Απόστολος Αποστολάκος: Αδιαπραγμάτευτος παράγοντας η εφαρμογή αυστηρών προστατευτικών μέτρων

01 March 2021

Απόστολος Αποστολάκος: Αδιαπραγμάτευτος παράγοντας η εφαρμογή αυστηρών προστατευτικών μέτρων

Ικανοποιημένος από την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στη διάρκεια της πανδημίας, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Αποστολάκος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News παρουσιάζει τις δράσεις του Οργανισμού για τον ψηφιακο μετασχηματισμό, για την αειφορία και την κάλυψη διατροφικών αναγκών διαφόρων ιδρυμάτων και φορέων.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο 90 του Meat News (Φεβρουάριος 2021)

Meat News: Ως κρίσιμος κρίκος στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρέατος, ποιες δυσκολίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο ενδεκάμηνο της πανδημίας ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας;

Απ. Αποστολάκος: Κατ’ αρχήν, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έναν άγνωστο «εχθρό», εξαιρετικά απειλητικό όσο και επικίνδυνο, δίχως να έχουμε προηγούμενη γνώση για την μορφή και τον τρόπο εξέλιξής του, αλλά ούτε για τον χρόνο που θα διαρκούσε και τις πρωτόγνωρες συνέπειες που θα είχε στην καθημερινότητά μας συνολικά. Στην περίπτωση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, τα πράγματα ήταν πιο επιτακτικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί το καθημερινό σημείο αναφοράς και διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής σε όρους οπωροκηπευτικών, κρεάτων και αλιευμάτων. Επιπροσθέτως, είναι χώρος καθημερινής συνάντησης και συναλλαγής παραγωγών, χονδρεμπόρων, επαγγελματιών, εμπόρων και αγοραστών. Μάλιστα, αποδείχτηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας πως η κατανάλωση κρέατος κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που απαιτούσε ακόμη πιο προσεκτική μελέτη των δεδομένων σχετικά με το πώς θα εξασφαλίζαμε την διαρκή προμήθεια της αγοράς και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικογένειας.

Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν παγκοσμίως εδώ και έναν χρόνο, το πλέον σημαντικό ζητούμενο για την αγορά τροφοδοσίας νωπών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαρικών είναι η ασφαλής διαχείριση, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των αγαθών. Κι αυτό, δίχως να διαταραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Για εμάς στον ΟΚΑΑ, από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε αδιαπραγμάτευτο παράγοντα, καθώς λάβαμε και έως σήμερα εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προστατευτικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία του COVID-19: Από την χρήση προστατευτικών μασκών και την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας του προσωπικού, μέχρι προστατευτικά γάντια, τζελ απολύμανσης κ.ο.κ. Παράλληλα, πραγματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται θερμομετρήσεις στις εισόδους, covid test σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και διαρκείς ενημερώσεις του προσωπικού μας. Τα ανωτέρω συνέβαλαν ώστε να αποφύγουμε επώδυνες, μα και επικίνδυνες καταστάσεις για την αδιατάρακτη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεών μας, διασφαλίζοντας την υγεία των συνεργατών και εργαζομένων στους χώρους μας.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός αναπτύσσει σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελειοληψίας, που επέτρεψαν την υπέρβαση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις του lockdown στα δύο πανδημικά κύματα, με την ταυτόχρονη αδιάλειπτη λειτουργία του συνόλου των δομών του.

Meat News: Αισθανθήκατε έστω για μια στιγμή ότι η κατάσταση θα μπορούσε να υπερβεί τις δυνατότητες του ΟΚΑΑ ΑΕ; Πώς ανταποκρίθηκε τελικά ο Οργανισμός και πώς στήριξε τους συνεργάτες του για να αντεπεξέλθουν και αυτοί;

Απ. Αποστολάκος: Σας διαβεβαιώ πως ούτε για μια στιγμή σκέφτηκα πως ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ δεν θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αναγκαιότητα ομαλής προμήθειας της αγοράς με φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια και τα παράγωγά τους την εγχώρια αγορά, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είχαμε προβλέψει τα όσα θα ακολουθούσαν παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αλλά και σχεδιάζοντας έγκαιρα τις αναγκαίες κινήσεις και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού, των συνεργατών, των εμπόρων, αλλά και των συναλλασσόμενων με τις επιχειρήσεις του ΟΚΑΑ σε καθημερινή βάση. Απαιτήθηκε ταχύτητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συνεννόηση.

Ξέρετε, η επιτυχία να συνεχιστεί απρόσκοπτα και τηρώντας υψηλά στάνταρντ ασφαλείας, η τροφοδοσία της αγοράς με τα αναγκαία προϊόντα της διατροφής του ελληνικού νοικοκυριού, αποτέλεσε ένα ομαδικό επίτευγμα του συνόλου των εμπλεκομένων μερών του Οργανισμού. Και τους οφείλω ένα ειλικρινές ευχαριστώ από την πλευρά μου.

Meat News: Αυτή την περίοδο με έμφαση τίθενται τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής του Industry 4.0: Τεχνητή νοημοσύνη, διαδίκτυο των πραγμάτων, απομακρυσμένη διαχείριση. Πώς τα ενσωματώνει ο Οργανισμός στη λειτουργία του;

Απ. Αποστολάκος: Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Διοίκηση του ΟΚΑΑ ξεκινάμε να επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο θα επιτρέψει στις επιμέρους δομές και στον Οργανισμό συνολικά να προχωρήσει δυναμικά προς το μέλλον. Θεωρούμε πως η τεχνολογία σε κάθε της μορφή, μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν, στην βελτίωση δομών, στην θωράκιση της υψηλής ποιότητας των διαθέσιμων προϊόντων, στην σημαντική εξάλειψη κινδύνων και ευρύτερου ρίσκου που αφορά κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και διανομής, στην επιτάχυνση αλλαγών, στην εξοικονόμηση οικονομικών, μα και ανθρώπινων πόρων, αλλά και στον εξορθολογισμό διαδικασιών. Ουσιαστικά, μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, εργαλείων και υπηρεσιών, θα είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε τις πλέον πρόσφατες τάσεις στην συνολικότερη στρατηγικής μας, αξιοποιώντας τις προς όφελος των συνεργατών, προμηθευτών, εμπόρων και πελατών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών θα είναι σταδιακή και θα ακολουθήσει μια λογική αλληλουχία, ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες.

Meat News: Σε μια στιγμή που παγκοσμίως κυβερνήσεις, οργανισμοί και επιχειρήσεις θέτουν ως νούμερο 1 προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, την αειφόρα παραγωγή και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ποιο αισθάνεστε ότι είναι το χρέος του ΟΚΑΑ ΑΕ, με ποιο σχέδιο και πώς υλοποιείται;

Απ. Αποστολάκος: Η αειφορία αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα, όσο και ζητούμενα της εποχής μας, ενώ πιστεύω πως πρέπει να εντάσσεται στην συνολικότερη στρατηγική επιχειρήσεων και Οργανισμών, ως αναπόσπαστο τμήμα της. Στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ είμαστε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προάσπισή του, προκειμένου να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην βιωσιμότητα του πράσινου κεφαλαίου τόσο για τις σημερινές, όσο και τις μελλοντικές γενιές.

Η περίπτωση του ΟΚΑΑ ΑΕ έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, καθώς στον «πυρήνα» της συναντώνται προϊόντα που εξαρτούν μα και συνδέουν την παρουσία τους στο ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Τέτοια, λ.χ. είναι φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, τα οποία προέρχονται από την φύση, την γη και το νερό. Θα πρέπει να τονίσω πως έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο σταδιακής εφαρμογής στις εγκαταστάσεις μας συγκεκριμένων πολιτικών αποτελεσματικής διαχείρισης των αποβλήτων με την ταυτόχρονη επαναχρησιμοποίησή τους για άλλους, κυρίως γεωργικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή, εξετάζουμε τρόπους εκσυγχρονισμού των υποδομών συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υποπροϊόντων, ενώ επεξεργαζόμαστε πρόσθετους σχεδιασμούς ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε αντίστοιχες δράσεις και λειτουργίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση του ΟΚΑΑ φιλοδοξεί να υιοθετηθούν από την πλευρά των συνεργατών της συσκευασίες απόλυτα ανακυκλώσιμες, όσο και φιλικές προς το περιβάλλον. Πάντοτε, με στόχο να ενισχύσουμε το συνολικό «πράσινο» αποτύπωμά μας.

Meat News: Μία πλευρά αυτής της κατεύθυνσης προς την αειφορία είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων. Υπάρχει κάποιο σχέδιο που θα ενσωματώνει τη δραστηριότητα και του Οργανισμού και των συνεργατών του και των πελατών τους ως ένα ενιαίο όλον;

Απ. Αποστολάκος: Εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση του ΟΚΑΑ έχει ξεκινήσει την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία αποσκοπεί στην μεγαλύτερη δυνατή διασπορά και κάλυψη άμεσων, όσο και διαφορετικών αναγκών που αφορούσαν σε μια σειρά από τομείς, ιδρύματα και φορείς. Συγκεκριμένα,ο Οργανισμός παρέχει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία και σίτιση λ.χ. των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στον συντονισμό της διάθεσης αλιευμάτων σε ποικίλες Δομές Στήριξης που δραστηριοποιούνται εν γένει στην ελληνική κοινωνία, όπως λ.χ. κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και τραπεζών τροφίμων Ιερών Ναών, καθώς επίσης και ποικίλα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Απώτερος σκοπός της παρέμβασης του Οργανισμού είναι η έμπρακτη υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται σε απόλυτο βαθμό ανάγκης και αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες ακόμη και στο επίπεδο της καθημερινής διαβίωσής τους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου σε ετήσια βάση διατίθενται προς ποικίλες Δομές Στήριξης περίπου 200 τόνοι αλιευμάτων για την σίτιση των άπορων και εν γένει ευρισκόμενων σε ανάγκη ατόμων, οι οποίοι και φιλοξενούνται στους κόλπους τους ή υποστηρίζονται απ’ αυτούς.

Επιπροσθέτως, προ μερικών -μόλις- ημερών, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προχώρησε στην χρονική ανανέωση της σύμβασης για την παραχώρηση καταστήματος συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων εντός της Κεντρικής Αγοράς στην κρεαταγορά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, προς τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Θα πρέπει να σημειώσω πως ο Οργανισμός από τα τέλη του α’ τρίμηνου του 2015 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της Τράπεζας Ειδών, την οποία παραχώρησε δωρεάν σε ειδικό χώρο εντός των εγκαταστάσεων της Κρεαταγοράς στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, προς τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Meat News: Εδώ και αρκετούς μήνες γινόταν λόγος για την ολοκλήρωση της μελέτης μετατροπής της Κεντρικής Αγοράς σε Επιχειρηματικό Πάρκο Αγροδιατροφής· σε ποια φάση εξέλιξης βρίσκεται το σχέδιο αυτό;

Απ. Αποστολάκος: Πράγματι, ένα μέρος των σχεδιασμών της διοίκησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αφορά και στην μετεξέλιξη της Κεντρικής Αγοράς στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη σε ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο. Ωστόσο, η πανδημική κρίση αναγκαστικά μετέφερε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας σε πιο άμεσα ζητήματα. Η μελέτη για την μετατροπή σε Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στο στάδιο της ανάθεσής της και πιστεύω σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

01 March 2021
Banner
Banner