Απόστολος Αποστολάκος: Η απρόσκοπτη πρόσβαση των παραγωγών στους χονδρέμπορους, παράγοντας διαμόρφωσης ικανοποιητικότερων τιμών

20 October 2022

Απόστολος Αποστολάκος: Η απρόσκοπτη πρόσβαση των παραγωγών στους χονδρέμπορους, παράγοντας διαμόρφωσης ικανοποιητικότερων τιμών

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΟΚΑΑ στην διαμόρφωση καλύτερων τιμών τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τη λιανική, είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Απόστολο Αποστολάκο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, No 108, Οκτώβριος 2022

Meat News: Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για «κερδοσκοπία» στην αγορά. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τα προϊόντα που διακινούνται στις αγορές που εποπτεύει ο ΟΚΑΑ;

Απόστολος Αποστολάκος: Ο ΟΚΑΑ ΑΕ δραστηριοποιείται στις αγορές των φρέσκων και νωπών προϊόντων που ο πρωτογενής τομέας παράγει και διακινεί μέσω των εγκαταστάσεων του. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και το κρέας έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό της διάρκειας ζωής. Όταν ο καταναλωτής διαπιστώσει ότι οι τιμές είναι αδικαιολόγητα υψηλές σε σχέση με το επίπεδο που μπορεί να πληρώσει για το προϊόν, υπάρχει κίνδυνος για τον έμπορο αυτό το προϊόν να μπαγιατεύσει και να καταστραφεί ή να λήξει η περίοδος εμπορευσιμότητάς του και να καταλήξει για καταστροφή.

Από την καθημερινή καταγραφή των τιμών χονδρικής που συστηματικά κάνει ο Οργανισμός μας δεν έχουμε εντοπίσει κρούσματα αυτού που εσείς ορίζετε ως κερδοσκοπία και σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτικές αρχές ενημερώνονται ώστε έχοντας εικόνα τιμών να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους.

Meat News: Μπορεί ο ΟΚΑΑ να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής;

Απόστολος Αποστολάκος: Ο ΟΚΑΑ δεν μπορεί να διαμορφώσει τις τιμές χοντρικής πώλησης των προϊόντων μας, μιας και δεν έχει εμπορική δραστηριότητα. Μπορεί όμως να συνδράμει στην διαμόρφωση των τιμών μέσω δύο βασικών εργαλείων που εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιεί: το ένα είναι η τακτική καταγραφή των χονδρικών τιμών και το άλλο η δημοσιοποίηση τους. Η διαφάνεια κάνει τις τιμές ορατές και συστηματικά και διαχρονικά καταγεγραμμένες για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους αγοραστές και την κοινωνία. Αυτή η πλήρης διαφάνεια στην τιμή, η τακτική καταγραφή τους βοηθάει όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα να κρατάνε τα επίπεδα σε τιμές ανάλογες με το κόστος. Ένα έξτρα πλεονέκτημα που δίνουν οι εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ είναι ότι εφόσον δραστηριοποιούνται 700 και πλέον από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούν από τα σουπερμάρκετ, την λιανική, τις ανοιχτές και λαϊκές αγορές και το food service, αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός συμπιέζει τις τιμές, μιας και ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα με one stop shop να συγκρίνει ποιότητες προέλευσης και τιμές.

Meat News: Υπάρχουν εργαλεία εξισορρόπησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ΟΚΑΑ;

Απόστολος Αποστολάκος: Εργαλεία εξισορρόπησης που ο Οργανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει είναι η εξασφάλιση πρόσβασης των παραγωγών απρόσκοπτα προς τους χονδρέμπορους και από εκεί στο κύκλωμα διακίνησης στην αγορά είτε στην εστίαση. Το πρόβλημα θα πρέπει να εντοπιστεί στην επάρκεια, άρα να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας με εργατικά χέρια, που είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, και στην ευκολία της διακίνησης ώστε οι τιμές να κρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Meat News: Ειδικά στο κρέας που στο μεγαλύτερο βαθμό οι ποσότητες που διακινούνται είναι εισαγόμενες, ποια είναι η εικόνα που έχετε από τη διαμόρφωση των τιμών;

Απόστολος Αποστολάκος: Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση είναι παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές στο κρέας. Υπάρχουν οι τιμές που επηρεάζονται από το κόστος των ζωοτροφών αλλά μεγαλύτερο μπορεί να είναι το πρόβλημα με τον περιορισμό των παραγόμενων ποσοτήτων, ως μέτρο άμυνας των κτηνοτρόφων στα αυξημένα κόστη παραγωγής. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο πρωτογενής τομέας όσο συνεχίζει και παράγει είτε στο εξωτερικό, αλλά και ιδιαίτερα στην χώρα μας που σε πολλούς τομείς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και εξασφαλίζει υψηλή επάρκεια, τόσο οι τιμές θα συμπιέζονται προς τα κάτω.

Meat News: Και η αύξηση των τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανάγκης του Έλληνα παραγωγού να αντεπεξέλθει στα αυξημένα κόστη εκτροφής. Ποια μπορεί να είναι σε αυτή την περίπτωση η δράση του κράτους (του ΟΚΑΑ στην προκειμένη περίπτωση) ώστε να είναι «όλοι ικανοποιημένοι» (και ο καταναλωτής και ο παραγωγός);

Απόστολος Αποστολάκος: Η Ελλάδα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα όσον αφορά την παραγωγή των προϊόντων κρέατος που προέρχονται από κτηνοτροφικές εγχώριες μονάδες, ιδιαίτερα στα αρνιά και τα κατσίκια όπου πραγματοποιούνται και εξαγωγές, στην εγχώρια παραγωγή του κοτόπουλου, αλλά και σε ειδικότερες περιορισμένες παραγωγές, όπως είναι τα κουνέλια και η ειδική χοιροτροφία.

Ο ΟΚΑΑ καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της εύρεσης εργατικών χεριών για να δουλέψουν στις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και να στηριχθούν από το κράτος ώστε να παράξουν σε ανταγωνιστικές τιμές.

Σημαντικό επίσης είναι να δώσει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να έχουν άμεση πρόσβαση στους χονδρεμπόρους και να διευκολύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να προστατεύεται η προέλευση και η ελληνικότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων που είναι υψηλής ποιότητας.

Αυτό από μόνο του μπορεί να βοηθήσει ώστε τα προϊόντα να αρχίσουν να αποκτούν αυτό που ορίζεται ως σωστή τιμή για το κόστος τους και να φτάσουν την αγορά σε σωστές τιμές ώστε να είναι και ικανοποιημένος ο καταναλωτής.

20 October 2022
Banner
Banner