Απόστολος Αποστολάκος: Χωρίς ελλείψεις και με ελκυστικές τιμές οι αγορές στο Ρέντη

29 January 2024

Απόστολος Αποστολάκος: Χωρίς ελλείψεις και με ελκυστικές τιμές οι αγορές στο Ρέντη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΚΑΑ Α.Ε., Απ. Αποστολάκος, μιλά στο Meat News για το πώς κύλησε η εορταστική αγορά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News #122, Ιανουάριος 2024

Meat News: Δώστε μας μια εικόνα για το πώς κύλησε η εορταστική περίοδος για την κεντρική αγορά (ποσότητες / τιμές), σε σχέση και με τις προηγούμενες εορταστικές περιόδους.

Α. Αποστολάκος: Με σωστό προγραμματισμό και γνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς, κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς, εμείς, ως Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, σε συνεργασία με τους εμπόρους χονδρικής (και λιανικής) που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας, κατορθώσαμε να καλύψουμε την ζήτηση σε όλα τα είδη κρέατος, με εξαίρεση την εγχώριας ελεύθερης βοσκής γαλοπούλα, όπου υπήρξε περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Σε ότι αφορά στις τιμές, καταγράφονται αυξήσεις που σχετίζονται με την προσφορά και την διαθεσιμότητα κάθε είδους. Κι αυτό χάρη στον σωστό προγραμματισμό του χρόνου των παραγγελιών και των ποσοτήτων, οπότε συνολικά υπήρξαν ελκυστικές τιμές, σε επίπεδο χονδρικής, όσο και λιανικής, στην Αγορά του Καταναλωτή, την οποία πολύ συχνά πλέον επιλέγουν καθημερινά οι Αθηναίοι και για το γιορτινό τους τραπέζι.

Και φυσικά (δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο) σημαντικό μέρος των αυξήσεων αφορά το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, μεταφορικά κ.λπ.) που μετακυλίεται από τον παραγωγό στην κατανάλωση, το απορρόφησαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας.

Meat News: Ειδικά στο κρέας, υπήρχε κανονική ροή στην τροφοδοσία, επαρκείς ποσότητες;

Α. Αποστολάκος: Με εξαίρεση την εγχώρια ελευθέρας βοσκής γαλοπούλα καλύφθηκε πλήρως η ζήτηση κρέατος και πουλερικών με επαρκείς ποσότητες και κανονική ροή τροφοδοσίας. Πολύ σημαντικό μέρος των ποσοτήτων κρέατος που διακινήθηκαν στην Αγορά του Ρέντη ήταν εγχώριας παραγωγής και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας είχαν κλείσει από νωρίς τις εκτιμώμενες ποσότητες κρέατος και πουλερικών. Ο ΟΚΑΑ εξασφάλισε την αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς και διευκόλυνε τους ελέγχους από τις κτηνιατρικές και λοιπές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί για όλους το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή, ποιοτικά προϊόντα, εν προκειμένω κρέατα, σε προσιτές τιμές και για όλα τα βαλάντια.

Και αυτό, δεν είναι κάτι περιστασιακό, για την εορταστική, δηλαδή, περίοδο, αλλά βασικό μας μέλημα και προτεραιότητα στον τομέα τροφοδοσίας της αγοράς, 365 ημέρες τον χρόνο.

Meat News: Την περσινή χρονιά (2022) σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων. Αυτή η αυξητική τάση βλέπετε να έχει καμφθεί; Επηρέασαν οι αυξημένες τιμές τη ζήτηση, τις ποσότητες;

Α. Αποστολάκος: Γενικώς αν και παρατηρήθηκαν αυξήσεις, εμφανίζεται μια τάση σταθεροποίησης έως και αποκλιμάκωσης του μέσου όρου τιμών της επικράτειας.

Εκτιμώ ότι σταδιακά, θα υπάρξει και περαιτέρω ελαφρά μείωση των τιμών, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, βασική αρχή της αγοράς είναι να λειτουργεί η καμπύλη «προσφοράς και ζήτησης». Όσο υπάρχει προσφορά, επάρκεια δηλαδή αγαθών, οι τιμές πέφτουν, ενώ ανεβαίνουν όταν υπάρχει ζήτηση, αλλά όχι προσφορά.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, θεωρώ ότι η αγορά έστω και καθυστερημένα, μετά τις 20/12 έδειξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση με αποτέλεσμα να είναι όλοι ικανοποιημένοι (παραγωγοί, χονδρέμποροι, εστίαση και καταναλωτές) σε ότι αφορά την επάρκεια και τις τιμές.

Meat News: Γνωρίζουμε ότι ο ΟΚΑΑ παίζει έναν ρυθμιστικό ρόλο, ως εργαλείο παρέμβασης στην αγορά. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιες από τις δράσεις σας;

Α. Αποστολάκος: Βασική αρχή μας, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι πως, συνεχίζουμε να κάνουμε αλλαγές και να βελτιωνόμαστε διαρκώς.

Κι έτσι λειτουργούμε τέσσερα χρόνια τώρα, ως Διοίκηση του ΟΚΑΑ, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές μας και παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας, τα απαραίτητα «εργαλεία» για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει.

Στον ΟΚΑΑ έχουμε θέσει γερές βάσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά και ψηφιακά οι εγκαταστάσεις και οι λειτουργίες του Οργανισμού, δημιουργώντας ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον αντάξιο των σύγχρονων αγορών του εξωτερικού, έτσι υλοποιούμε σήμερα τις υποδομές που θα απαιτηθούν αύριο.

Επίσης, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, από τριετίας έχουμε αναλάβει σειρά δράσεων περιορισμού της σπατάλης τροφίμων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων. Έτσι ξεκινήσαμε την υλοποίηση του προγράμματος «Healthy Habits», στο οποίο τα παιδιά ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται στο θέμα στην σπατάλης τροφίμων. Γιατί το φρούτο που εμείς πετάμε σίγουρα θα λείψει από το τραπέζι ενός συνανθρώπου μας. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τους εμπόρους, υλοποιούμε δράσεις ενίσχυσης με τρόφιμα, αρκετών Μητροπόλεων και ιδρυμάτων που οργανώνουν συσσίτια ή φιλοξενούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και άτομα.

Έχουμε επίσης αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη στις αγορές του εξωτερικού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας. Συμμετέχουμε σε συνεργασία με τους εμπόρους, στις σημαντικότερες από τις κλαδικές εκθέσεις του εξωτερικού, δίνοντας πρόσβαση στις επιχειρήσεις, ώστε να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες αλλά και γενικότερα ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την συμβολή του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην διακίνηση φρέσκων και νωπών προϊόντων.

29 January 2024
Banner
Banner