Ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα το 2024

09 October 2024

Ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα το 2024

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΚΒ) αναφέρει θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό 2,3% για το 2024. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσουν αυτή την πορεία.

Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που θα συμβάλει στην προσέγγιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, αναγνωρίζονται κίνδυνοι όπως ο πληθωρισμός, που μπορεί να καθυστερήσει την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον

Οι εξωγενείς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εκλογές στις ΗΠΑ, δημιουργούν ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία. Η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη

Για το 2025, η κατάσταση βελτιώνεται χάρη στη σταδιακή απόσυρση των αυστηρών νομισματικών πολιτικών από την ΕΚΤ και τις θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η βελτίωση στην πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό για τις επιχειρήσεις, μαζί με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την παραγωγικότητα και τη μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας.

Δημόσια έσοδα και μείωση χρέους

Το ΓΠΚΒ τονίζει ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά. Η πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα θετική και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Σταθερότητα και μακροχρόνια ανάπτυξη

Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο θεωρείται εχέγγυο για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, κάτι που είναι κρίσιμο για τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Οι επενδύσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και σε ανθρώπινο και πάγιο κεφάλαιο, θεωρούνται κρίσιμες για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: ertnews.gr

09 October 2024