Αβέβαιο το μέλλον στις επιχειρήσεις εστίασης, δηλώνει ο Γ. Καββαθάς
Related Articles
Συνέντευξη στον ιστότοπο Cibum και στη Βιργινία Κιμπουρόπουλου παραχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς με θέμα τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην εστίαση και τις προοπτικές του κλάδου με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Ο κ. Καββαθάς εστίασε στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης λέγοντας πως το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 87,2%, το κόστος καυσίμων κατά 50,2% και το κόστος προμήθειας πρώτων υλών κατά 37,9% που σημαίνει πως συνολικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε σε μόλις 12 μήνες κατά 41,7%. Επισήμανε, όμως, πως οι ανατιμήσεις μπορεί μεν να εντάθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρ’ όλα αυτά είχαν ήδη παρατηρηθεί αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από το καλοκαίρι του 2021, πράγμα που σημαίνει πως στην Ελλάδα πληρώναμε πολλαπλάσιο κόστος για ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα νωρίτερα όπως η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Αναφορικά με τις προσδοκίες που είχαν οι επιχειρήσεις από το κράτος, ο κ. Καββαθάς είπε: «Το ζήτημα είναι πως, ακριβώς επειδή έγινε εσφαλμένη εκτίμηση της κρισιμότητας της κατάστασης, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κίνδυνο “λουκέτου” ή έχουν ήδη υποκύψει στις δυσκολίες που επέφερε και αυτή η οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση, παρότι προχώρησε στη λήψη μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ανεπαρκής.«Ο κόσμος των επιχειρήσεων εστίασης, περίμενε και περιμένει ακόμα περισσότερα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Δεν ακούσαμε τίποτα για τον ΦΠΑ στην εστίαση που εφόσον μειωθεί μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο για την συγκράτηση των τιμών στον κλάδο. Δεν ακούσαμε για μέτρα αντιμετώπισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που τουλάχιστον στην εστίαση λόγω πανδημίας έχει λάβει εκρηκτικές, ούτε μάθαμε για κάποιο “φρένο” στις τιμές ενέργειας. Με βάση την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 1 στις 10 (12,3%) επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης. Επιπλέον, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου, δηλαδή κέντρα διασκέδασης, catering και εστιατόρια με αμιγώς κλειστούς χώρους φιλοξενίας από τους 22 μήνες όπου τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας ήταν σε ισχύ ουσιαστικά μόνο 2-3 μήνες λειτούργησαν. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθότι προσπαθούν να πληρώσουν και για τα “σπασμένα” της πανδημικής περιόδου».
O πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ αναφέρθηκε στη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών εξαιτίας της ακρίβειας και τον περιορισμό των αγορών στα εντελώς απαραίτητα αλλά και στον φόβο συρρίκνωσης του κλάδου της εστίασης, αφού το μέλλον μοιάζει αβέβαιο…