Η μείωση του πληθωρισμού συγκρατεί τις τιμές των τροφίμων

16 February 2024

Η μείωση του πληθωρισμού συγκρατεί τις τιμές των τροφίμων

Μια νέα πρόβλεψη της Επιτροπής που ήρθε στη δημοσιότητα σχετικά με την οικονομία της Ε.Ε. δείχνει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν το 2023. Ο πληθωρισμός θα επιταχύνει επίσης την τρέχουσα πτωτική του τάση φέτος. Το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται πλέον να φθάσει στο 0,9% (από 1,3%) στην Ε.Ε. και στο 0,8% (από 1,2%) στη Ζώνη του ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε .θα πρέπει να μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3,0% το 2024 και στη συνέχεια να πέσει στο 2,5% το 2025.

Το 2023, η ανάπτυξη συγκρατήθηκε από διάφορους παράγοντες, καθώς τα νοικοκυριά δεν είχαν πολλά χρήματα να ξοδέψουν και τα επιτόκια ήταν υψηλά. Παρ’ όλα αυτά, φέτος, η οικονομική δραστηριότητα στην Ε.Ε. αναμένεται να επιταχυνθεί ξανά σταδιακά. Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν. Σε συνδυασμό με μια ανθεκτική αγορά εργασίας, οι καταναλωτές αναμένεται να ξοδέψουν περισσότερα. Επιπλέον, οι εμπορικές συναλλαγές με ξένους εταίρους θα πρέπει να ομαλοποιηθούν, μετά από πολύ αδύναμες επιδόσεις πέρυσι.

Ο πληθωρισμός το 2023 μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, τα μέτρα ενεργειακής στήριξης σε όλα τα κράτη-μέλη θα λήξουν σύντομα. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, ενδέχεται επίσης να δημιουργήσουν διαταραχές στο εμπόριο.

Επίσης, συνολικά, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, κρατώντας υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

16 February 2024
Banner
Banner