Συνάντηση πτηνοτρόφων στο ΥΠΑΑΤ στις 22/2

14 February 2024

Συνάντηση πτηνοτρόφων στο ΥΠΑΑΤ στις 22/2

Στις 20/2 έχει προγραμματιστεί στο ΥΠΑΑΤ πανελλαδική συνάντηση πτηνοτρόφων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Κελέτση, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του ΦΠΑ που ταλανίζει τον κλάδο εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια. Οι πτηνοτρόφοι-κρεατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν, επίσης, τα ίδια θέματα με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους όπως είναι οι ζωοτροφές και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος.

Όπως ανέφερε στον «Αγρότυπο» ο πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, Γ. Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ. Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι θα ζητήσουν στην συνάντηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Επίσης οι σύλλογοι ζητούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 60 δόσεων οι οφειλές ΦΠΑ. Επίσης ζητάμε από τον υφυπουργό να στηρίξει το κόστος ενέργειας. Οι μονάδες της πτηνοτροφία είναι ενεργοβόρες δηλαδή για να παράγουν χρειάζονται φτηνή ενέργεια. Ζητάμε ενίσχυση για το προπάνιο που χρησιμοποιούμε. Από την πανδημία μέχρι σήμερα το προπάνιο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30%. Επίσης το κόστος του πέλετ έχει τριπλασιαστεί (από 12 λεπτά έχει φτάσει στα 28 λεπτά)».

Επίσης, ο κ. Δεληκώνσταντής πρόσθεσε: «Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη στήριξη 32 λεπτά ανά πουλί. Αυτή η στήριξη να καταβληθεί για την ζημιά που είχαμε όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι ένα μίνιμουν ενίσχυσης για να μπορέσουμε να παράγουμε μέχριι το καλοκαίρι».

Πηγή: agrotypos.gr

14 February 2024
Banner
Banner