Έξαρση της πανώλης των χοίρων σε Γερμανία και Πολωνία

23 July 2024

Έξαρση της πανώλης των χοίρων σε Γερμανία και Πολωνία

Οι πρόσφατες εξάρσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στα κρατίδια της Έσσης και της Ρηνανίας πιθανώς δεν προκλήθηκαν από έναν ιό που μετανάστευσε από την Ανατολική Γερμανία, αλλά από άλλη περιοχή της Ευρώπης. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας πρόσφατης ανάλυσης του γονιδιώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε από το αναγνωρισμένο γερμανικό εργαστήριο Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) και είναι πολύ πιθανό ο ιός να μεταφέρθηκε από τα ανατολικά κρατίδια Βρανδεμβούργο ή Σαξονία, όπου ο είναι επίσης παρών στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των μολυσμένων αγριόχοιρων συνεχίζει να αυξάνεται. Τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, το κρατίδιο της Έσσης ανέφερε ότι 39 αγριόχοιροι (από τους 198 που ελέγχθηκαν) βρέθηκαν θετικοί στον ιό της ASF. Επιπλέον, 2 αγροκτήματα έχουν πλέον μολυνθεί στην περιφέρεια, το ένα με 1.100 χοίρους προς πάχυνση και το άλλο με μόλις 9 χοίρους. Τα 2 μολυσμένα αγροκτήματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των μολυσμένων αγροκτημάτων στη Γερμανία σε 11 από το 2020. Στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας, στην άλλη πλευρά της όχθης του ποταμού Ρήνου, βρέθηκαν 5 μολυσμένα κουφάρια αγριόχοιρων σε 2 περιφέρειες.

Μολυσμένα αγροκτήματα στην Πολωνία

Στην Πολωνία κάθε χρόνο τα χοιροτροφεία αναφέρουν εξάρσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιθανώς επειδή μολυσμένο σανό εισάγεται στις εγκαταστάσεις τους. Τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, ο αριθμός ήταν 23 μολυσμένα αγροκτήματα, το μεγαλύτερο από τα οποία διέθετε 2.766 χοίρους. Συνολικά, από την πρώτη έξαρση της ASF στην Πολωνία το 2014, 531 αγροκτήματα έχουν αναφέρει ASF.

23 July 2024
Banner