Κρούσματα πανώλης των χοίρων στη Δράμα – Υπό έλεγχο η κατάσταση

18 January 2024

Κρούσματα πανώλης των χοίρων στη Δράμα – Υπό έλεγχο η κατάσταση

Επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε κατοικίδιους χοίρους στη Παγονέρι Δράμας.

Πρόκειται για δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές που αποτελούνται από 174 χοίρους, που έπρεπε να θανατωθούν μέσα σε μία ημέρα, αφού 18 απ’ αυτούς βρέθηκαν να νοσούν.

Σύμφωνα με τα κανονισμούς έχει οριοθετηθεί μια ζώνη προστασίας ελάχιστης ακτίνας 3 χλμ. γύρω από την πληγείσα εκμετάλλευση αλλά και μια ζώνη επιτήρησης ελάχιστης ακτίνας 10χλμ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, 6 αγροκτήματα βρέθηκαν μολυσμένα, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, βόρεια της Θεσσαλονίκης. Ένα μολυσμένο αγρόκτημα, ωστόσο, βρέθηκε σε διαφορετική επαρχία, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, πάνω από 100 χλμ. ανατολικά, στα τέλη Ιουνίου 2023.

Σε αντίθεση με τις πιο βόρειες περιοχές της Ευρώπης, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σχετικά λίγα κρούσματα σε ελληνικό αγριόχοιρο. Μόνο 2 μολυσμένα αγριογούρουνα αναφέρθηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο και τα δύο τον Ιανουάριο του 2023.

Συνολικά, οι ελληνικές Αρχές χρειάστηκε να θανατώσουν συνολικά 1.165 οικόσιτους χοίρους στην Ελλάδα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την αφρικανική πανώλη. Από αυτά ο μεγαλύτερος αριθμός (1.133 χοίροι) έχει θανατωθεί από τις αρχές του 2023.

18 January 2024
Banner
Banner