Μειώνεται η κατανάλωση κρέατος στη Γερμανία – το περιβάλλον και η καλή διαβίωση των ζώων σε προτεραιότητα

19 October 2023

Μειώνεται η κατανάλωση κρέατος στη Γερμανία – το περιβάλλον και η καλή διαβίωση των ζώων σε προτεραιότητα

Η ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται στη Γερμανία ετησίως μειώνεται καθώς οι καταναλωτές σκέφτονται περισσότερο τον αντίκτυπο των διατροφικών τους επιλογών στο περιβάλλον και το κλίμα, σύμφωνα με την Έκθεση Διατροφής 2023 του υπουργείου Γεωργίας (BMEL) την περασμένη εβδομάδα. Μόνο το 20% των Γερμανών καταναλωτών δηλώνουν ότι τρώνε κρέας κάθε μέρα, από 34% που ήταν το 2015. Το 10% λέει ότι είναι vegan ή έχει χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος, σε καθημερινή βάση – διπλάσιο ποσοστό δηλαδή από το 2020. Επιπλέον, το 46% των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Forsa, είπε ότι περιορίζουν συνειδητά την κατανάλωση κρέατος. Η γεύση μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά την αγορά τροφίμων, αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Cem Özdemir από το Κόμμα των Πρασίνων, το θέμα της βιωσιμότητας γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τους καταναλωτές: «Θέλουν να μάθουν ποια είναι τα συστατικά των τροφίμων και να βεβαιωθούν πως παράγονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και το κλίμα».

Η καλή διαβίωση των ζώων και η περιφερειακή παραγωγή είναι κάποιοι ακόμα σημαντικοί παράγοντες για τους καταναλωτές όταν αποφασίζουν τι να αγοράσουν, να μαγειρέψουν και να φάνε. Το 80% είπε ότι δίνουν προσοχή στο πώς ανατράφηκε το ζώο από το οποίο προήλθε η τροφή, ενώ για το 74% ήταν σημαντικό τα τρόφιμα να παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο τρόπο. Το 77% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας για την προστασία του κλίματος. «Η διατροφική κουλτούρα στη Γερμανία αναπτύσσεται γρήγορα και δεν πρέπει να το μετατρέψουμε σε πολιτιστικό πόλεμο», είπε ο Özdemir.

Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας επεξεργάζεται μια «διατροφική στρατηγική», που πρόκειται να εγκριθεί στο τέλος του έτους με στόχο να καταστήσει την καλή και υγιεινή διατροφή προσβάσιμη σε όλους τους καταναλωτές της χώρας.

Πηγή: cleanenergywire.org

19 October 2023
Banner
Banner