Για τη σήμανση προέλευσης του κρέατος συζητά το Σ. των Υπουργών Γεωργίας

16 June 2014

Ξεκίνησε σήμερα στο Λουξεμβούργο και ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στο οποίο προεδρεύει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνης. Το Συμβούλιο θα έχει να ασχοληθεί με πολλά θέματα, όπως η πρόταση Κανονισμού για την προμήθεια φρούτων και γάλακτος στα σχολεία, η εξέλιξη της αγοράς γαλακτοκομικών, ζητήματα αλιείας.
Εκτός όμως από «κυρίως πιάτο», μέρος της συζήτησης θα αφιερώσουν οι υπουργοί για να ενημερωθούν σχετικά με τη σήμανση προέλευσης στο κρέας. Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το Συμβούλιο της Ε.Ε., η Κομισιόν θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με το ψήφισμα που αποφάσισε το ευρωκοινοβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου σχετικά με τον Κανονισμό 1337/2013 που αφορά τους κανόνες για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στο νωπό διατηρημένα με απλή ψύξη και κατεψυγμένο κρέας χοίρων, προβάτων , αιγοειδών και πουλερικών.
Υπενθυμίζουμε ότι υπό την πίεση του σκανδάλου με το κρέας αλόγου που αποκαλύφθηκε πέρυσι, το ψήφισμα των ευρωβουλευτών καλούσε την Κομισιόν να πάει ένα βήμα παραπέρα και να συμπεριλάβει στους κανόνες την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης όλων των μη επεξεργασμένων κρεάτων, ακριβώς όπως ισχύει και για το βόειο κρέας. Σε συνέχεια αυτού του ψηφίσματος, η Κομισιόν παρουσίασε τον Μάρτιο στους υπουργούς μια έκθεση για τη σκοπιμότητα της επέκτασης της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης για όλα τα κρέατα που χρησιμοποιούνται ως συστατικό. Ένα από τα κύρια ευρήματα εκείνης της έκθεσης ήταν ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την αναγραφή της προέλευσης στο κρέας, όμως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω γι’ αυτή την πρόσθετη σήμανση. Κι αυτό, υπό την έννοια ότι όσο πιο ακριβείς είναι οι πληροφορίες, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος.
Κατά τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας δεν αναμένεται η συζήτηση να μπει σε λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό, καθώς παραμένουν οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Σημειώνεται εξάλλου ότι από καιρό οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών έχουν κάνει φανερές τις διαφοροποιήσεις τους, καθώς πολλές αντιπροσωπείες έχουν ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης της υποχρεωτικής σήμανσης, με ορισμένες εξ αυτών να επιθυμούν να αναφέρεται στην προέλευση το συγκεκριμένο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή η συγκεκριμένη τρίτη χώρα, και κάποιους άλλους να υποστηρίζουν την ένδειξη «ΕΕ / εκτός ΕΕ». Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνα τα κράτη-μέλη που υποστηρίζουν τη διατήρηση της επισήμανσης της προέλευσης σε εθελοντική βάση.

16 June 2014
Banner