Υπό ψήφιση το «καλάθι του νοικοκυριού»

26 October 2022

Υπό ψήφιση το «καλάθι του νοικοκυριού»

Στη Βουλή κατατέθηκε προς ψήφιση η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού», ένα μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Ανάμεσα στα προϊόντα που περιλαμβάνονται είναι συσκευασμένο χοιρινό και πουλερικά, και από αλλαντικά γαλοπούλα ή/και πάριζα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, υπόχρεες συμμετοχής στο καλάθι του νοικοκυριού είναι οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου. Επίσης, οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και διαθέτουν προσιτή τιμή ενημερώνοντας τους καταναλωτές, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν.

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει:

1. Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ αποστέλλουν στο υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων αλλά τακτά χρονικά διαστήματα κατάλογο προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση

2. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά η ψηφιακά καταντήματα τους, ως προς σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων του χώρου πώλησής Τους.

3. Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωση ανωτέρω διάταξη. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

4. Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που εντάσσονται στους υπόχρεους παρ. 1. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωσή τους άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Η αρχική λίστα των προϊόντων για το καλάθι του νοικοκυριού αποτελείτο από:

* Pύζι: Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο

* Ψωμί: Ψωμί για τοστ, Ψωμί φραντζόλα, Φρυγανιές

* Ζυμαρικά: Μακαρόνια Νο 6

* Xοιρινό: Συσκευασμένα

* Πουλερικά: Συσκευασμένα

* Αλλαντικά: Γαλοπούλα ή/και πάριζα

* Ψάρια κατεψυγμένα: Ένα τουλάχιστον προϊόν

*Γάλα νωπό πλήρες, γάλα φρέσκο πλήρες

* Γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά, γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά (<2%)

* Γάλα διατηρημένο

* Γάλα εβαπορέ

* Γιαούρτι: Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις, Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις (Χαμηλά λιπαρά <2%)

*Τυριά:  Φέτα, Γκούντα, Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά

*Χυμός τομάτας διατηρημένος

* Αβγά, 14: Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα

* Μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη: Μαργαρίνες

* Ελαιόλαδο: Παρθένο ελαιόλαδο, Ηλιέλαιο

* Κατεψυγμένα λαχανικά: Τουλάχιστον ένα από: αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα

* Ζάχαρη: Λευκή ζάχαρη

*Παιδικές τροφές: Φόρμουλα μωρών, γάλα βρεφικής ηλικίας

*Καφές: Ελληνικός καφές, Στιγμιαίος καφές, Γαλλικός καφές

* Τσάι-χαμομήλι

* Κακάο και σοκολάτα σε σκόνη

* Επιτραπέζιο μεταλλικό νερό, εμφιαλωμένο (500 ml ή 1lt)

* Χυμοί φρούτων: Χυμός πορτοκάλι

*Είδη καθαρισμού και συντήρησης: Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά, Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη-όχι ταμπλέτες), Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών, χλωρίνες, Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, Χαρτί κουζίνας

* Είδη προσωπικής υγιεινής:  Οδοντόκρεμες, Χαρτί υγείας, Σερβιέτες, Ταμπόν, Σαμπουάν, Σαπούνια σε στερεή κατάσταση, Πάνες ακράτειας

* Είδη για μωρά: Πάνες για μωρά, Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα), Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν)

* Τροφές για κατοικίδια ζώα: Τροφή για σκύλους, Τροφή για γάτες

* Αναψυκτικά: Ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού

26 October 2022
Banner
Banner