Τα πουλερικά ηγούνται στην παγκόσμια αγορά

13 January 2023

Τα πουλερικά ηγούνται στην παγκόσμια αγορά

H παγκοσμίως και διαρκώς αυξανόμενη παραγωγικότητα του κοτόπουλου έχει την αιτία της στην προσφορά λύσεων, όσον αφορά την ποικιλία τρόπων επεξεργασίας και κατ’ επέκταση μαγειρέματος, καθώς και την πρόσληψη οικονομικής πρωτεΐνης, μέσω της διατροφής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank, Nan-Dirk Mulder, η ζήτηση για πουλερικά να παραμείνει ισχυρή αλλά πιθανόν να υπερβεί την ήδη διαθέσιμη ή την προβλεπόμενη παραγωγή της. Ιδιαίτερα σε περιόδους μεγαλύτερης αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών με βάση τις τιμές, τα πουλερικά είναι η προτιμώμενη πηγή πρωτεΐνης. Η οικονομική δυσχέρεια τείνει να επηρεάσει τις συνθήκες της αγοράς και τις καταναλωτικές δαπάνες, οδηγώντας συνήθως σε αυξημένη ζήτηση για προσιτό κοτόπουλο, αβγά, φθηνότερα κομμάτια και προϊόντα πουλερικών.

Ειδικά με τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τα πουλερικά θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ζωική πρωτεΐνη, λόγω της ανταγωνιστικότητάς τους στις τιμές. Ωστόσο, το 2023, η ανάπτυξη στον κλάδο των πουλερικών θα είναι σχετικά αργή, με την Ασία να είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά. Η Ασία, ειδικότερα θα είναι η κορυφαία παγκόσμια αγορά μακροπρόθεσμα, με 65% της παγκόσμιας ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει συνεχείς ευκαιρίες για επενδύσεις.

Την επόμενη δεκαετία, η παραγωγή κρέατος πουλερικών δεν επεκταθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης αλλά λόγω της ανόδου των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κρέας πουλερικών θα γίνει επίσης πιο προσιτό παγκοσμίως, λόγω του μειωμένου κόστους και των βελτιώσεων στις αποδόσεις κρεάτων και στους δείκτες μετατροπής ζωοτροφών (FCR). Η βιομηχανία πουλερικών βελτιώνει συνεχώς την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πηγή πρωτεΐνης θα συνεχίσει να ηγείται της ανάπτυξης της παγκόσμιας παραγωγής κρέας.

Ωστόσο, οι μεταποιητές πουλερικών θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα, ώστε να είναι υπάρχει σταθερότητα σε περιόδους υψηλού κόστους, αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων και περιορισμένων πόρων. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ανεβαίνει και επομένως το υψηλότερο επίπεδο ολοκληρωμένων λύσεων είναι απαραίτητο.

Από την άποψη της βιωσιμότητας, η παραγωγή κρέας πουλερικών απαιτεί μικρότερο απόθεμα ζώων ή κεφαλαίου. Τα πουλερικά έχουν το πλεονέκτημα ότι η αναλογία μετατροπής της τροφής τους είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλα ζώα και μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρόσθετη τροφή. Επιπλέον, ο σύντομος κύκλος των πουλερικών, μαζί με την τιμή τους, σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεϊνών, θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να αντιδράσουν γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς.

Σε περιόδους περιορισμένων προμηθειών σιτηρών, όπως βιώνουμε τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυτά τα αποτελεσματικά χαρακτηριστικά κάνουν τη βιομηχανία πουλερικών πιο ανθεκτική. Η υψηλή απόδοση και η βιωσιμότητα των πουλερικών δεν συνεχίζεται να ωφελεί τη βιομηχανία την επόμενη δεκαετία.

13 January 2023
Banner
Banner