Επάρκεια κρέατος μεν, πολλές εισαγωγές, δε

05 January 2023

Επάρκεια κρέατος μεν, πολλές εισαγωγές, δε

Μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ πρ. διευθυντής του Κέντρου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Κομοτηνής, Κώστας Μπούντας, αναφέρθηκε στην αυτάρκεια της χώρας σε κρέας, γάλα και αυγά, τονίζοντας πως υπάρχει επάρκεια σε ποσοστό 17% στο βόειο κρέας (εισάγουμε το υπόλοιπο), 27% στο χοιρινό (επίσης εισάγουμε το υπόλοιπο), έχουμε 45% επάρκεια στο αγελαδινό γάλα, ενώ διαθέτουμε υψηλή επάρκεια σε κατσικίσιο κρέας. Παρ’ όλα αυτά εισάγουμε μεγάλες ποσότητες κατσικίσιου γάλακτος.

Σχετικά με την πτηνοτροφία, ο κ. Μπούντας είπε πως έχουν μείνει 80 εκτροφείς στην Ελλάδα και εισάγουμε 15% των αβγών που χρειαζόμαστε και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι εάν η Ελλάδα κατοικεί σε αερόστατο και δεν μπορεί να παράξει την τροφή που χρειάζεται ο λαός της, δαπανώντας 1,5 με 2 δισ. ευρώ για εισαγωγές».

Να σημειώσουμε πως η ακαθάριστη παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. την επόμενη 10ετία αναμένεται να μειωθεί κατά 9%, ενώ οι αγελάδες της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (μείωση κατά 9,1%).

Σταδιακή θα είναι η μείωση και του κοπαδιού γαλακτοπαραγωγής σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ε.Ε., ενώ το κοπάδι θηλαζουσών αγελάδων αναμένεται να μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια κεφάλια έως το 2032 (μείωση κατά 636.000 κεφάλια ή κατά 6 %), λόγω του χαμηλού κέρδους αλλά και της αύξησης των ανησυχιών για το περιβάλλον.

Στη μετά Covid εποχή η κατανάλωση βόειου κρέατος στην Ε.Ε. συνέχισε να μειώνεται το 2022 λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας και των υψηλών τιμών, ενώ όπως όλα δείχνουν αυτή η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέχρι το 2032, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βόειου κρέατος μπορεί να μειωθεί από 10,3 σε 9,5 κιλά (-7,8 %).

05 January 2023
Banner
Banner