Χαρακόπουλος προς νέα ηγεσία ΕΦΕΤ: Αυστηροί έλεγχοι για ελληνοποιήσεις

13 December 2019

Χαρακόπουλος προς νέα ηγεσία ΕΦΕΤ: Αυστηροί έλεγχοι για ελληνοποιήσεις

«Υπάρχει πραγματικά ζήτημα ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας, κι αυτό δεν αφορά μόνο τον παραγωγό, στον οποίο συμπιέζουν με αυτόν τον τρόπο την τιμή, αλλά είναι και ένα ζήτημα εξαπάτησης του καταναλωτή. Ένα τυρί είναι λευκό τυρί, αν παράγεται από αγελαδινό γάλα. Δεν είναι φέτα σε κάθε περίπτωση, εάν παράγεται από εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα, γιατί το ΠΟΠ που λέγεται φέτα, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, μία εκ των οποίων είναι το γάλα να είναι από ζώα που ζουν στη χώρα μας και ανήκουν σε ελληνικές φυλές».

Σε αυτήν τη δήλωση προέβη ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία κλήθηκε να διατυπώσει Γνώμη, μετά από ακρόαση των προτεινομένων για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Αντώνη Ζαμπέλα και Σταύρου Ζαννόπουλου, αντίστοιχα.

Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων: «Επ’ αυτού θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένο πλάνο από τον ΕΦΕΤ, αν όχι σήμερα, σε μια επόμενη συνεδρίαση, αλλά επειδή εμπλέκονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, εκεί πολλές φορές υπάρχει ένα ζήτημα αλληλοεπικαλύψεων».

Βαφτίσια…

Εκτός των άλλων, ο Θεσσαλός πολιτικός κατηγόρησε την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, θυμίζοντας «ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν βρέθηκα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα δεν είχε πέσει κάτω από 1 ευρώ. Την προηγούμενη περίοδο φτάσαμε και στα 70 λεπτά, είχαμε μια μείωση φοβερή, της τάξης του 30%, την οποία θεωρούν αδικαιολόγητη οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι μας, γιατί δεν έχουμε αύξηση της παραγωγής, όπως οι ίδιοι λένε. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα ισοζύγια γάλακτος, εάν γίνονται και εάν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα».

Επομένως, «δύο τινά συμβαίνουν: ή έχουμε αθρόες εισαγωγές και βαφτίσια γάλακτος --όπως καταγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι-- ή έχουμε λειτουργία καρτέλ μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, των τυροκομείων, που ουσιαστικά καθοδηγούν τις τιμές παραγωγού», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης δήλωσε αιφνιδιασμένος από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου, πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο οποίος υπονόησε προφανώς, ότι είναι ένα “φυσικό φαινόμενο” η κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που συνέβη στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. είχε επισημάνει: «Είναι πάντοτε γαργαλιστική μια συζήτηση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που ηγούνται δημόσιων οργανισμών. Μια συζήτηση που οδηγεί τελικά στο “προπατορικό αμάρτημα” της πολιτικής και δεν τιμά κανέναν με τα δείγματα που έχουμε δει και από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Αν θα θέλαμε να κάνουμε ένα θετικό βήμα, θα ήταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι θα βάλουμε αυστηρά κριτήρια, θα τα ενδυναμώσουμε και με συνταγματικό περίβλημα, προκειμένου να προχωρήσουμε από δω και πέρα μπροστά χωρίς να υπάρχουν ερωτηματικά ή σκιές για τις επιλογές προσώπων. Νομίζω, όμως ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση αδικούμε τα πρόσωπα, διότι αν δει κανείς τα βιογραφικά θεωρώ ότι επαξίως προτείνονται για τις θέσεις που θα αναλάβουν στην ηγεσία του ΕΦΕΤ. Έχουν όλα τα εχέγγυα, τις προϋποθέσεις, τις γνώσεις, τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο που θα τους εμπιστευθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

[Στην κεντρική φωτο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο (δεξιά) και τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ]

13 December 2019