Χαρακόπουλος: Όχι εκπτώσεις στην προστασία της φέτας στην TTIP

15 November 2016

Χαρακόπουλος: Όχι εκπτώσεις στην προστασία της φέτας στην TTIP

Το ζήτημα της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έθεσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. Όπως τόνισε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης (πραγματοποιείται στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας), «Η αίσθηση ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων πολιτών στις αποφάσεις της, απαξιώνει τη δημοκρατία και οδηγεί σε αποφάσεις που σοκάρουν όποτε στήνονται κάλπες».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι: «η συζήτηση για την TTIP γίνεται την επαύριον των αμερικανικών εκλογών και των ερωτηματικών για τη βούληση των ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις. Η προώθηση των εμπορικών μας σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και όχι ερήμην των λαών μας. Ελπίζω το καμπανάκι της Βαλονίας να γίνει μάθημα σε όσους επιμένουν στις εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις».

Όσον αφορά την προστασία των ΠΟΠ στις ΗΠΑ, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις σε αυτό το ζήτημα. Ούτε να δημιουργεί, με τη στάση της, ΠΟΠ πολλών ταχυτήτων: πλήρους, μερικής ή καθόλου προστασίας. Δεν πρέπει να ανεχθούμε το σφετερισμό του ονόματος των αγροτικών μας προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, που είναι άυλος πολιτισμός της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό, ιδιαίτερα λόγω της κυκλοφορίας ‘‘μαϊμού’’ τυριού φέτα στην Αμερική. Το γεγονός αυτό συνιστά πρωτίστως παραπλάνηση του καταναλωτή και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό».

15 November 2016
Banner