Το Brexit μπορεί να φέρει κι άλλα προβλήματα στη Φέτα

28 September 2018

Το Brexit μπορεί να φέρει κι άλλα προβλήματα στη Φέτα

Τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit επικαλείται ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, για να υποστηρίξει ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα για προϊόντα όπως η Φέτα. Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κατσανιώτης εκδηλώνει την ανησυχία η Βρετανία να μην αναγνωρίζει τελικώς τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο, είναι ορατός ο κίνδυνος η Φέτα να μην προστατεύεται στη βρετανική αγορά. «Θα υπάρξει κίνδυνος να πωλείται στην αγορά φέτα… Άγκυρας σε περίπτωση που λ.χ. η χώρα (σ.σ. Βρετανία) συνάψει εμπορική συμφωνία με την Τουρκία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Η ερώτηση του κ. Κατσανιώτη έχει ως εξής:

«Αδυναμία και ανικανότητα ορισμένων να διαφυλάξουν τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας για ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Ευρώπης και εμβληματικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Το ελληνικό τυρί φέτα είναι από τα προϊόντα που θα έχουν προβλήματα λόγω της επερχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit). Το ελληνικό τυρί φέτα φαίνεται να αποτελεί το νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Βρετανία για το Brexit, μετά την απαίτηση των Βρυξελλών να υιοθετήσει το Λονδίνο μια νομοθεσία στη λογική της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που ισχύει ήδη στην Ευρώπη με σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει για τα ευρωπαϊκά ειδικά προϊόντα προς αποφυγή της αντιγραφής τους.

Η προστασία τροφίμων όπως η ελληνική φέτα, η οποία έχει λάβει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ενδέχεται να τεθεί εν αμφιβόλω. Η φέτα είναι προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στη Βρετανία. Μετά το Brexit, η χώρα δεν θα υποχρεούται να αναγνωρίζει αυτές τις ενδείξεις και θα υπάρξει κίνδυνος να πωλείται στην αγορά φέτα… Aγκύρας, σε περίπτωση που λ.χ. η χώρα συνάψει εμπορική συμφωνία με την Τουρκία.

Τονίζουμε τέλος ότι, η φέτα είναι ελληνικό προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα έσοδα στην εθνική μας οικονομία καθώς η ζήτηση της σε ετήσια βάση ξεπερνά τους 500.000 τόνους στην παγκόσμια αγορά ενώ στην παραγωγή της σε όλα τα στάδια απασχολούνται πάνω από 300.000 αγροτών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., αναφορικά με το Brexit, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για όλα τα σενάρια.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

- Σε ποιες ενέργειες προετοιμασίας έχει προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση για την προάσπιση της φέτας ως ΠΟΠ, ώστε να μην επιφέρει μεγάλο οικονομικό στους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς της φέτας, ένα προϊόν με μεγάλη αποδοχή στην Βρετανική αγορά;»

28 September 2018
Banner
Banner