Χαιρετίζει την απόφαση για τις συνδεδεμένες του 2017 ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ

03 August 2016

Χαιρετίζει την απόφαση για τις συνδεδεμένες του 2017 ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ

Story Highlights

  • "Αρχή μιας νέας σχέσης μεταξύ Υπουργείου και Ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία τα τελευταία χρόνια βίωσε την απόλυτη εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό μέρος από τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα"

Related Articles

Την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξήσει σημαντικά τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία και μάλιστα με επιμέρους σύνδεση με την παραγωγικότητα, χαιρετίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, διά του προέδρου της (και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ) Ελευθέριου Γίτσα.

Όπως σημειώνει ο κ. Γίτσας, τα σχετικά χρηματικά ποσά σίγουρα δεν μπορούν από μόνα τους να διορθώσουν την απαράδεκτη, όπως είχε φανεί εκ του αποτελέσματος, προηγούμενη απόφαση που είχε ληφθεί ενόψει της Νέας ΚΑΠ 2014-2020. «Σηματοδοτούν όμως πέραν της οικονομικής στήριξης και την αρχή μιας νέας σχέσης μεταξύ Υπουργείου και Ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία τα τελευταία χρόνια βίωσε την απόλυτη εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό μέρος από τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ σημειώνει επιπλέον ότι «Η παρουσία του κράτους, όπως παλιότερα, δίνει δύναμη και ελπίδα στους σημερινούς κτηνοτρόφους να συνεχίσουν αλλά και στους νέους να ενθαρρυνθούν ώστε να συμβεί και η επιθυμητή ηλικιακή ανανέωση του κτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας μας.

Στις μέρες μας κυριαρχεί, αλλού δίκαια αλλού άδικα, η καταγγελία “χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία” που χρησιμοποιείται από όλους σε διάφορες ευκαιρίες με μεγάλη ευκολία και χωρίς περισυλλογή.

Χάσιμο εθνικής κυριαρχίας όμως είναι και όταν μια χώρα χάνει σταδιακά, εξαιτίας της πολιτικής της, την επάρκεια σε παραγόμενα βασικά τρόφιμα όπως κρέας, γάλα, όσπρια κλπ., και σε μια περίοδο κρίσης αποδεικνύεται ότι η εξάρτηση από άλλες χώρες για τρόφιμα είναι η χειρότερη μορφή εξάρτησης και χαμένης εθνικής κυριαρχίας.

Πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή ζωικών προϊόντων με στόχο την επάρκεια, διότι επάρκεια τροφίμων κληρονόμησε η γενιά μας από τους πατεράδες μας, επάρκεια πρέπει να παραδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας».

03 August 2016
Banner