Βορίδης: Ενίσχυση 30,15 εκατ.€ στους αιγοπροβατοτρόφους για απώλειες λόγω Covid-19

03 September 2020

Βορίδης: Ενίσχυση 30,15 εκατ.€ στους αιγοπροβατοτρόφους για απώλειες λόγω Covid-19

Απάντηση στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ της στήριξης γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της βασικής κυβερνητικής επιλογής για ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ επίσης απαρίθμησε το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί υπογραμμίζοντας: «συγκεντρωτικά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 104.000.000, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».

Ειδικά για την αιγοπροβατοτροφία ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Εξεδόθη –μετά από συμφωνία και του Γενικού Λογιστηρίου– η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι με 30.155.000 ευρώ».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ:

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την αποκατάσταση των πληγέντων), η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της αλλά προσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο. «Προσδιορίζουμε τη ζημιά και την κατανέμουμε με ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο» είπε ο υπουργός.

Έκανε τέλος σαφές ότι από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης εικόνα της διαταραχής που έχει προκύψει και λαμβάνεται απόφαση για την ενίσχυση απαιτούνται 3-4 μήνες μέχρι να λάβουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί διότι η απόφαση αυτή πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιστρέψει και να πάει στο Γενικό λογιστήριο. Και μετά από την πρώτη αυτή απόφαση έπεται και δεύτερη η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο δίδοντας την εντολή εφαρμογής του μέτρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος για το οποίο απαιτείται χρόνος.

Απαντώντας σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση αναφορικά με το σύνολο των μέτρων που ήδη λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στην κεντρική Εύβοια, ο κ. Βορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, ακολουθεί η διαδικασία της συντάξεως πορισμάτων, ενστάσεων και μετά η καταβολή των αποζημιώσεων».

Πρόσθεσε δε ότι οι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και αυτές σε αρδευτικά συστήματα, γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις και στάβλους θα καλυφθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και συμπλήρωσε ότι άλλες ζημιές μη καλυπτόμενες μπορούν να συμπεριληφθούν στον αποζημιωτικό μηχανισμό των de minimis του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «αυτή θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή του αρχείου ΟΣΔΕ από τον ΕΛΓΑ και θα επισπευστεί κατά το ταχύτερο δυνατό».

Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία προέκυψαν από τη θεομηνία και αφορούν τις ζημιές στην αγροτική οδοποιία αλλά και αυτές που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των χωραφιών εξαιτίας φερτών υλικών εξαιτίας του «συγκλονιστικού» όπως το χαρακτήρισε, μεγέθους της καταστροφής. 

Σχετικά με τις καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεννόησης με το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να δούμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να επιδιορθωθούν».

Αναφορικά με τα φερτά υλικά δήλωσε ότι «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΟ για να προχωρήσει σε εδαφολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν αν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το έδαφος προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που είχε συντελεστεί και να συνομιλήσει με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη βάση της καλύτερης και της ταχύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρικών φαινομένων.

03 September 2020
Banner
Banner