Βοήθεια ύψους 400 εκατ.€ για τους κτηνοτρόφους της ανακοίνωσε η Γαλλία
Related Articles
Σε προβληματισμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. σχετικά με το κόστος της αγροτικής παραγωγής, που δέχεται πλήγματα πολύ πριν από το ουκρανικό πόλεμο, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και οι προηγούμενες για την επιδότηση στο ρεύμα, όπως και η παρέμβαση για τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και για την ενίσχυση 4% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, έδειξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την κρατική στήριξη, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής τομέας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η Γαλλία, η οποία πρόκειται να δώσει το επόμενο τετράμηνο βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί σκληρά από το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι πολεμικές εξελίξεις διέκοψαν τις αποστολές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές τιμές σε επίπεδα ρεκόρ και αυξάνοντας το κόστος των ζωοτροφών ακόμη περισσότερο από εκεί που το είχαν φτάσει οι περσινές ανατιμήσεις.
Οι Γάλλοι παραγωγοί ζωοτροφών, ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για εξαγωγές, είχαν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να εγγυηθεί μια ορισμένη ποσότητα σιτηρών για τον κλάδο τους προς εσωτερική χρήση, επιπλέον της οικονομικής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η κυβέρνηση εν τούτοις δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την διακράτηση προμηθειών για την εγχώρια αγορά, με τον υπ. Γεωργίας να λέει ότι η Γαλλία δεν αντιμετώπιζε ελλείψεις τροφίμων και ότι είχε εξαγωγικό ρόλο να διαδραματίσει, βοηθώντας στην τροφοδοσία των χωρών που επλήγησαν από τη διατάραξη της ουκρανικής πηγής σιτηρών.
Παράλληλα, η Γαλλία υποστηρίζει μια πρόταση που μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιτραπεί στους αγρότες να καλλιεργήσουν γη που βρίσκεται σε αγρανάπαυση, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή.
Όσον αφορά τα λιπάσματα, η Γαλλία έχει επαρκή αποθέματα για την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο, αλλά η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα σχέδιο για να διασφαλίσει επάρκεια για το φθινόπωρο. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές και μικρότερη προσφορά αζωτούχων λιπασμάτων, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Οι Γάλλοι αγρότες πρόκειται επίσης να λάβουν κρατική στήριξη για το κόστος των καυσίμων.