TTIP: Διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που ελάχιστοι γνωρίζουν

03 July 2014

TTIP: Διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που ελάχιστοι γνωρίζουν

Εδώ και ένα χρόνο διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή από τα αρχικά της ως TTIP. Σε αυτό το διάστημα ελάχιστοι στην Ευρώπη γνωρίζουν τι ακριβώς συζητείται, αν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν επηρεάζουν το εμπόριο όλων σχεδόν των προϊόντων.
Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην άρση των φραγμών του εμπορίου (δασμοί, περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις, περιορισμοί των επενδύσεων κ.λπ.) σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων. Στόχος είναι η απελευθέρωση του εμπορίου, να καταστεί δηλαδή ευκολότερη η αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που επιθυμούν επίσης να διευκολύνουν τις εταιρείες τους να επενδύσουν στην οικονομία και των δύο μερών.
Για την ώρα λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά από τις συζητήσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφορά τη βιομηχανία κρέατος, αλλά και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων. Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να αρθούν πολλοί από τους περιορισμούς που επιβάλλονται για την εισαγωγή πολλών προϊόντων λόγω των υψηλών στάνταρ ασφαλείας που επικρατούν στην Ε.Ε., ενώ και οι Ευρωπαίοι βλέπουν ως εμπόδιο τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα.
Στη χώρα μας ελάχιστα έχουν γραφτεί για αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν και φαίνεται ότι τουλάχιστον για ένα προϊόν -την ελληνική φέτα- υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία. Το Meat News στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου που κυκλοφορεί σύντομα φιλοξενεί μια αναλυτική παρουσίαση του θέματος, επιδιώκοντας να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για αυτή την άγνωστη για τους Έλληνες υπόθεση.

03 July 2014
Banner
Banner