Το μέλλον των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στην εποχή Τραμπ

09 November 2016

Το μέλλον των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στην εποχή Τραμπ

Προσώρας ο πλανήτης προσπαθεί να εξηγήσει την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων να αναδείξουν, κόντρα σε προβλέψεις και δημοσκοπήσεις, τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όμως από αύριο οι αναλύσεις θα έχουν αναγκαστικά στο επίκεντρο τις απόψεις του νέου Προέδρου, σε μια πιο αληθινή πλέον προοπτική, αφού τώρα πια ο Τραμπ δεν είναι απλώς ένας υποψήφιος. Και μία από τις κύριες πλευρές στην οποία στήριξε την καμπάνια του αφορά τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Αποτελεί γεγονός ότι μία από τις βασικές ενέργειες που εξήγγειλε προεκλογικά ο Τραμπ είναι ότι θα διορίσει «σκληρούς και έξυπνους διαπραγματευτές για να αγωνιστούν στο όνομα των Αμερικανών εργαζομένων», καθώς νιώθει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει κάτι από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που έχουν διαπραγματευθεί.

Ο Τραμπ δηλώνει δυσαρεστημένος από τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, θέλει να την επαναδιαπραγματευτεί και δεσμεύτηκε ότι αν οι ΗΠΑ δεν πάρουν μια καλύτερη συμφωνία, θα αποχωρήσουν. Την αποχώρηση από τη NAFTA υποσχέθηκε ο Τραμπ για να προστατέψει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και να μην μετακινηθούν νότια των συνόρων με το Μεξικό. «Σκοπεύουμε άμεσα να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους αυτής της συμφωνίας για να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Αν δεν συμφωνήσουν σε μια επαναδιαπραγμάτευση, θα ανακοινώσουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη συμφωνία».

Επιπλέον, ο Τραμπ θέλει να αποσυρθεί από το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) που ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει εκφραστεί για την ΤΡΡ λέγοντας ότι είναι μια «φρικτή συμφωνία που δεν πρόκειται να οδηγήσει παρά μόνο σε προβλήματα». Τώρα, η εκλογή του χτυπά την πένθιμη καμπάνα για την ΤΡΡ που επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην ιστορία, και η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε από το 1994 και την ολοκλήρωση του Γύρου της Ουρουγουάης που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ θα είναι ελεύθερος να στείλει την ΤΡΡ στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, εκτός αν καταφέρει να διασφαλίσει παραχωρήσεις από τους άλλους συνυπογράφοντες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Μεξικό.

Το αυτό ισχύει με βεβαιότητα και για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως ΤΤΙΡ - τη συμφωνία δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συνομιλίες για την οποία ξεκίνησαν το 2013 (περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ). Οι συνομιλίες ήταν ήδη προβληματικές, με πολλές διαμαρτυρίες να εγείρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – κι όλα αυτά πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, του οποίου η καμπάνια χαρακτηρίστηκε από την επιθετική κραυγή «Πρώτα η Αμερική».

Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιθανό η νέα διοίκηση Τραμπ να ρίξει τους τόνους για αρκετές από τις προεκλογικές του διακηρύξεις. Αυτό όμως δεν είναι πολύ πιθανό αν μιλάμε για τις εμπορικές συμφωνίες, αφού η υπόσχεση «τις αλλάζουμε ή αποχωρούμε» ήταν βασικό μέρος του πολιτικού του προγράμματος.

Πάντως, η αμερικανική βιομηχανία κρέατος, που έχει καλωσορίσει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, δεν θα δει με καλό μάτι την ακύρωσή τους καθώς πιστεύει ότι έχει συμφέρον από την εφαρμογή τους. Το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα δεν μπορεί ασφαλώς να προβλεφθεί σήμερα. Εκείνο όμως που μπορεί να βεβαιότητα να σημειωθεί είναι ότι ο Τραμπ είχε έναν ξεκάθαρο λόγο σε σχέση με τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου. Αυτές είναι και οι θέσεις που επικρότησαν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι. Την ίδια στιγμή, και ειδικότερα για την ΤΤΙΡ, έντονες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από την ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού, όπου μια σειρά οργανώσεις καταφέρονται εναντίον της ΤΤΙΡ υποστηρίζοντας ότι προάγει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων. Όπως εξάλλου το έθεσε ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Βοοτρόφων και Προβατοτρόφων, Πάτρικ Κεντ, «οι Ιρλανδοί και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που αρέσκονται στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου πρέπει να σκύψουν πολύ προσεκτικά στα μαθήματα που βγαίνουν από τις αμερικανικές εκλογές. Η ψήφος των Αμερικανών πολιτών δείχνει πως οι απλοί άνθρωποι θέλουν αλλαγή και οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν γρήγορα για την παράσχουν»...

[Με πληροφορίες από: independent.co.uk, globalmeatnews.com και thepigsite.com]

09 November 2016
Banner
Banner