Τσιρώνης: Έχουμε ασυναγώνιστα αγροτικά προϊόντα

06 December 2017

Τσιρώνης: Έχουμε ασυναγώνιστα αγροτικά προϊόντα

Στο πλαίσιο του 7ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με θέμα «Το λόγο έχουν τα Ιόνια νησιά», που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε  ομιλία την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στην πρώτη παράλληλη απογευματινή συνεδρία με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.

Στην αρχή της ομιλίας του στην Κέρκυρα, ο Γιάννης Τσιρώνης παρομοίασε την έξοδο από την κρίση ως μια οδύσσεια που περνάνε όλοι οι Έλληνες: «Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη Κέρκυρα, την πατρίδα της Ναυσικάς και του Αλκίνοου. Τα Ιόνια Νησιά είναι η πατρίδα του Οδυσσέα, που το περιπετειώδες ταξίδι του μας θυμίζει την Οδύσσεια της σύγχρονης Ελλάδας. Το λέω αυτό γιατί ο αγώνας για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση έχει αναπόφευκτα δύσκολες επιλογές και πισωγυρίσματα. Καλοπροαίρετοι πολίτες προβληματίζονται και συχνά ακούμε χαιρέκακες κριτικές. Θέλω λοιπόν εδώ, στις θάλασσες του Οδυσσέα, να ξεκινήσω με τούτο: Ο ταχύτερος δρόμος για την Ιθάκη δεν είναι υποχρεωτικά μια ευθεία λεωφόρος, αλλά μια θαλασσινή περιπέτεια στην καταιγίδα της παγκοσμιοποίησης. Και προσκαλώ εσάς τους Κερκυραίους να συνδράμετε στο να βρει η πατρίδα μας την Ιθάκη μετά την Οδύσσεια της κρίσης, όπως συνέδραμαν ο Αλκίνοος και η Ναυσικά τον Οδυσσέα».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους δείκτες της απασχόλησης και της αγροτικής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «πριν την κρίση είχαμε 4.374.000 πλήρως απασχολούμενους. Στο τέλος του 2014 είχαμε 3.278.000 Είχαν χαθεί δηλαδή 1.100.000 θέσεις εργασίας Από αυτές οι 267.000 χάθηκαν τα χρόνια του “Success Story” του Σαμαρά. Από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο του 17 δημιουργήθηκαν 241.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα στα Ιόνια χάθηκαν από το 2012, μέχρι το 2014 8.900 θέσεις εργασίας δηλαδή η ανεργία αυξήθηκε κατά 6,8 μονάδες, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν 6.700 νέες θέσεις δηλαδή η ανεργία μειώθηκε κατά 5,6 μονάδες και είναι σήμερα λίγο πάνω από το 15%. Όσο αφορά στο αγροτικό ΑΕΠ πανελλαδικά, η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση: Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δις και πριν την κρίση το 2009 είχε μειωθεί στα 7,130 δις δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ, πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031 δηλαδή χάθηκε άλλο ένα 15%. Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6.300, δηλαδή μία αύξηση 3,7% απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία».

Διερωτώμενος για το που χαθήκανε 20 δις επιδοτήσεων και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του 2004-2009 και άλλα 20 δις επιδοτήσεων της πενταετίας 2009-2014, ο Γιάννης Τσιρώνης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι «η κρίση δεν ήταν καιρικό φαινόμενο και η οικονομία της χώρας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος με μια διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με ένα διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές που την απομύζησαν».

Συγκρίνοντας το Ελληνικό αγροτικό ΑΕΠ με αντίστοιχα ξένων κρατών, ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα του 2010 είχαμε 7 δις αγροτικό ΑΕΠ και  5,8 δις αγροτικές εξαγωγές. Την ίδια εποχή στην Νέα Ζηλανδία είχαν 6.6 δις αγροτικό ΑΕΠ, αλλά εξαγωγές 20,1 δις. Απογειώνουν τον πρωτογενή τους τομέα με υψηλότατη προστιθέμενη αξία στην αγροτική μεταποίηση. Για κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας μόλις 0,4€ στην χώρα μας όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€. Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα. Κατ’ αρχάς στα Ιόνια Νησιά σχολάζουν 175.000 στρέμματα, ενώ καλλιεργούνται 769.000. Για να καταλάβετε το πρόβλημα, στην Θεσσαλία σχολάζουν μόνο 111.000 στα σχεδόν 4 εκ. στρέμματα. Στα Ιόνια νησιά λοιπόν τα τελευταία στοιχεία του 2014 δείχνουν Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 95 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή έχουμε λιγότερα από 124€/ στρέμμα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα από την εκτεταμένη παράνομη διακίνηση ζώων και κρέατος που περιορίζει τα φορολογικά έσοδα, από τις ελληνοποιήσεις και την παραπλάνηση του Έλληνα καταναλωτή, από την έλλειψη ολοκληρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, από την ομηρία των συνεταιρισμών σε παλιά καθεστώτα, από την μαύρη εργασία στα χωράφια κ.α, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις συνολικές λύσεις που προωθεί το Υπουργείο και η σημερινή κυβέρνηση όπως οι Δασικοί Χάρτες, οι δασικοί συνεταιρισμοί, οι αγορές βιοκαλλιεργητών, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών, οι αδειοδοτήσεις για Σταβλικές Εγκαταστάσεις, οι ενέργειες για το Ελληνικό Σήμα,  ο νέος νόμος για τα Νωπά, τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας και η σύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα.

Όσο αφορά στον τουρισμό, ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πρωτογενή παραγωγή, ενώ ζήτησε την αξιοποίηση του Ελαιώνα και πρότεινε την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή: «Τα Ιόνια νησιά είναι ήδη ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Τι ποσοστό όμως προϊόντων που αγοράζει ή καταναλώνει ο επισκέπτης προέρχεται από τα ίδια τα νησιά; Και εδώ επιτρέψτε μου να σταθώ στην ιδιαιτερότητα των Ιονίων Νησιών: Όπως ανέφερα πριν, στα Ιόνια έχουμε μεγάλο ποσοστό γης που σχολάζει. Εγκλωβιστήκαμε όλοι στην “μονοκαλλιέργεια του τουρισμού”. Επιμένω λοιπόν ότι είναι και προς το συμφέρον του τουρισμού, αυτές οι εκτάσεις να καλλιεργηθούν. Ζητώ από τους φορείς κοινωνικής οικονομίας και τους δημάρχους να συζητήσουμε πρώτα από όλα για την αξιοποίηση του Κερκυραϊκού Ελαιώνα με συνεργασία των δημάρχων, των συνεταιρισμών και των συναρμόδιων υπουργείων για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και αειφορικής διαχείρισής του. Μαθαίνω ότι και το κουμ κουάτ έχει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και η προσφορά της ντόπιας παραγωγής δεν επαρκεί. Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό παγκοσμίως: τον πεζοπορικό τουρισμό. Πόσοι επισκέπτες στα Ιόνια, αφήνουν την ξαπλώστρα και περπατάνε στην ενδοχώρα; Να θυμίσω ότι ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ιδανικός και κατά τους χειμερινούς μήνες. Ως υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που διαθέτουμε ως χώρα, θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό με αγροτουρισμό και διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή τομέα και, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς έχουμε ανταγωνισμό, στον πρωτογενή τομέα έχουμε ασυναγώνιστα προϊόντα, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλαπλά οφέλη της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτάρκειας.

06 December 2017
Banner
Banner