Το γερμανικό κρέας παρουσιάζεται

25 April 2018

Το γερμανικό κρέας παρουσιάζεται

Το γερμανικό κρέας, μετά από πολλά χρόνια, έκανε μια "επίσημη" παρουσίαση στη χώρα μας. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο χθες (24 Απριλίου) στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων κρέατος και είχε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Μπορεί η Γερμανία να είναι γνωστή για τις μεγάλες εξαγωγές τεχνολογίας και εξοπλισμού στη χώρα μας, παρόλα αυτά ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό τομέα του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης οι γερμανικές εισαγωγές προϊόντων διατροφής στη χώρα μας έφτασαν τα 791 εκατομμύρια ευρώ το 2017 (παρουσιάζοντας αύξηση 0,5% σε σχέση με το 2016), ενώ αντίστοιχα οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ (παρουσιάζοντας σημαντική μείωση 9,8% σε σχέση με το 2016). Οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων κρέατος αποτελούν τον πρώτο τομέα στις γερμανικές εξαγωγές διατροφικών προϊόντων στη χώρα μας, φθάνοντας το ποσόν των 157 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η Γερμανία πραγματοποιεί εξαγωγές κρέατος και προϊόντων κρέατος ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Μια τεράστια υποδομή σε επιχειρηματικό επίπεδο αποτελεί η βιομηχανία κρέατος της Γερμανίας, με 1345 σφαγεία και επιχειρήσεις επεξεργασίας. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του εξειδικευμένου οργανισμού German Meat ο τομέας του κρέατος είναι άκρως συγκεντρωμένος στη Γερμανία, με 20 επιχειρήσεις να ελέγχουν το 90% των συνολικών εξαγωγών αυτής της τεράστιας βιομηχανίας. Επτά από αυτές τις επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, στην οποία είχαν την ευκαρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας.

 

Η υγιεινή εκτροφή και οι έλεγχοι σημαντικό ατού

Μεγάλο βάρος έδωσαν οι εκπρόσωποι του γερμανικού κράτους στις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι εκτροφές των ζώων και η επεξεργασία του κρέατος στη χώρα. Μερικά στοιχεία που ακούστηκαν σίγουρα έκαναν τους Έλληνες εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών να... ζηλέψουν. Ένα εκατομμύριο έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη βιομηχανία τροφίμων και 400 χιλιάδες δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι προϊόντων. Σε ένα σύνολο 5.812 επιχειρήσεων τροφίμων (άνω των 20 εργαζομένων) απασχολούνται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες (κεντρικές, περιφερειακές και με συνεργασία) σχεδόν ισάριθμοι επιστήμονες.

Αυτό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους που μίλησαν στην εκδήλωση, είναι το νόημα του made in Germany στα αγροδιατροφικά προϊόντα.

 

Οι εταιρείες που παρουσιάστηκαν

Οι εταιρείες που παρουσιάστηκαν κατά σειρά στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ήταν οι εξής:

1. Goldschmaus

2. Elfering Export

3. Muller Gruppe (έχει γραφείο στη χώρα μας)

4. PROFOOD

5. Tonnies (εκπροσωπείται στη χώρα μας)

6. Vion (έχει γραφείο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη)

7. Wiesenhof International

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση υπήρχε παρουσίαση από τον γενικό διευθυντή της ΕΔΟΚ Ανδρέα Γεωργούδη, ενώ παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων του κρέατος, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των Εμπόρων Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας Γιάννης Τσέρνος, ο πρόεδρος της Ένωσης των σφαγείων Βασίλης Μεγαλοβασίλης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Χάρης Πανταζής, ο καθηγητής Γιάννης Αμβροσιάδης. Παρούσα και η κτηνίατρος της κεντρικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Παναγιώτα Παπαδάκη.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ θα φιλοξενηθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Meat News.

 

25 April 2018
Banner
Banner