Με έντονο προβληματισμό η Γενική Συνέλευση των κρεοπωλών της Αθήνας

25 April 2024

Με έντονο προβληματισμό η Γενική Συνέλευση των κρεοπωλών της Αθήνας

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού ενόψει και την αγοράς του Πάσχα συμμετείχαν αρκετοί κρεοπώλες στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «Οι Ταξιάρχες», η οποία πργαματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/4, στο αμφιθέατρο του ΟΚΑΑ.

Πολλά τα ζητήματα που απασχόλησαν τους κρεοπώλες. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS και τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι μεγάλες προμήθειες των POS, τα ωράρια.

Κομβικό θέμα η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που αφορά το κρεοπωλείο. Η σημερινή ασάφεια που υπάρχει, παρά την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις, η συναρμοδιότητα πολλών υπουργείων, η αλληλοεπικάλυψη των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούν εντάσεις και τριβές.

Χαρακτηριστική η συζήτηση που έγινε για δυο θέματα που προβληματίζουν τους κρεοπώλες. Το θέμα της συσκευασίας vacuum και η δυνατότητα κατάψυξης, που με το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύονται για το κρεοπωλείο. Η τεχνική σύμβουλος της Ένωσης, Μαρία Δαουτάκου, εξήγησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία μιλά για «απλή συσκευασία» και το vacuum δεν θεωρείται τέτοια, ενώ όσο αφορά την δυνατότητα κατάψυξης, αυτό απαιτεί άδεια εργαστηρίου, η οποία εκδίδεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορά μεγαλύτερες μονάδες.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Έντονη συζήτηση έγινε για τις τιμές των αμνοεριφίων που εξαγγέλθηκαν από τα σούπερ μάρκετ, οι οποίες είναι κάτω από τις τιμές αγοράς που έχουν οι κρεοπώλες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ακούστηκε από το μέλος της Διοίκησης, Βασίλη Ντελιφιλιππίδη, ότι την ίδια μέρα «κανείς κρεοπώλης δεν αγόρασε αρνί κάτω από 10,50 ευρώ», ενώ οι τιμές που αναρτήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου, στο πλαίσιο του «καλαθιού» ήταν κάτω από 10 ευρώ.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», Γιάννης Κοντογιάννης, ο οποίος κατγήγγειλε ότι «η κυβέρνηση θέλει να περάσει όλη η παραγωγή σε δέκα επιχειρηματικούς ομίλους», εξηγώντας ότι δεν νυπάρχει καμιά σταθερ΄'οτητα στο επάγγελμα του κλτηνοτρόφου, αφού δεν υπάρχουν χρήσεις γης, με αποτέλεσμα όλες οι μονάδες να βρίσκονται χωρίς άδεια.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτησε και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπυρίδων Κίντζιος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίυο και Ένωσης, για τη διοργάνωση δράσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των καταστημάτων.

Το ψήφισμα της Συνέλευσης

Τα μέλη και η Διοίκηση της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας  - Αττικής «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ» στη Γενική  Συνέλευση, σήμερα 24/04/2024, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

  1. Έπειτα από συνεχείς αναβολές και παρατάσεις ως προς την απόσυρση των παλιών ΦΗΜ και την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή από τεχνικούς, τράπεζες και συμπλεκόμενους φορείς, η σωστή λειτουργεία στην καθημερινή χρήση των καταστημάτων μας. Αντιμετωπίζουμε πολλά τεχνικά προβλήματα στην διαδικασία έκδοσης παραστατικών (απόδειξη λιανικής πώληση, έκδοση και πληρωμή τιμολογίων). Αιτούμαστε την άμεση λύση του προβλήματος, ώστε σαν επαγγελματίες να λειτουργούμε νόμιμα τις επιχειρήσεις μας, δίχως άγχος για χρηματικά πρόστιμα, κυρώσεις και τυχόν φορολογικά λάθη.
  2. Λόγω του μικρού ποσοστού κέρδους και την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών να ξεπερνά το 60% του τζίρου μας, αιτούμαστε μείωση της προμήθειας στα POS κι επιπλέον διευκολύνσεις από όλες τις τράπεζες. 
  3. Αιτούμαστε την τροποποίηση - αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου για τα κρεοπωλεία, με στόχο όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό αλλά και την εξίσωση του Έλληνα κρεοπώλη με τους συναδέλφους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον ανήκουμε σε ισότιμο κράτος μέλος της. 
  4. Ως προς το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων είμαστε κάθετα αντίθετοι και το αποδεικνύουν οι θέσεις που πρεσβεύουμε τόσες δεκαετίες. Βάσει των ελέγχων από αρμόδια ελεγκτικά όργανα αποδεικνύεται πως όλα αυτά γίνονται  πριν την πόρτα του κρεοπωλείου. Αιτούμαστε εντατικούς ελέγχους για να διαφυλάξουμε  την ελληνική κτηνοτροφία, τον Έλληνα κρεοπώλη και κατ’ επέκταση τον Έλληνα καταναλωτή.
  5.  Αιτούμαστε την ενεργοποίηση στο μέγιστο βαθμό των ελεγκτικών μηχανισμό για την πάταξη της λαθροσφαγής και λαθρομεταφοράς ευπαθών προϊόντων, όπως το κρέας. Την περίοδο του Πάσχα η ζήτηση αμνοεριφίων είναι μεγάλη και οι έλεγχοι δυσκολότεροι κι ενίοτε ανύπαρκτοι. Λόγω ΥΠΟ στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών, τα τελευταία χρόνια, έχουν παγιωθεί τέτοια φαινόμενα. Οι λαθροσφαγές, οι παράνομες διακινήσεις κρεάτων με μεταφορικά μέσα ακατάλληλα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία( μπα γκαζιέρες λεωφορείων, χώροι αποσκευών ταξί και Ι.Χ. ), με κανένα συνοδευτικό έγγραφο αρμοδίου κτηνίατρου και πολλές φορές χωρίς φορολογική απόδειξη ή τιμολόγιο, είναι φαινόμενα που αμαυρώνουν την πραγματική εικόνα διακίνησης και πώλησης κρέατος.
  6. Θεωρούμε αθέμιτο ανταγωνισμό τις τακτικές των Super Markets με την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπουργών ως προς τις πωλήσεις αμνοεριφίων κάτω της χονδρικής τιμής πώλησης ακόμα και κάτω από την τιμή πώλησης του παραγωγού. Ως εκ τούτου, παρατηρείται η παραπλάνηση του Έλληνα καταναλωτή και έχει σαν αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι ίδιοι οι καταναλωτές, η ελληνική κτηνοτροφία αλλά και εμείς που είμαστε οι πραγματικοί επαγγελματίες του κρέατος.

Το παρόν ψήφισμα υπογράφεται  από το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ»  και θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο για τα θέματα που μας απασχολούν και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

25 April 2024
Banner
Banner