Στέφανος Ίσερης: Το αυξημένο κόστος παραγωγής πιέζει όλη την αγορά

29 January 2024

Στέφανος Ίσερης: Το αυξημένο κόστος παραγωγής πιέζει όλη την αγορά

Την εικόνα μιας αγοράς που πιέζεται από τα υψηλά κόστη παραγωγής και έλλειψης προσωπικού μεταφέρει στο Meat News ο Στέφανος Ίσερης, επικεφαλής της Vion Food Hellas, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού κρέατος:

«Οι πωλήσεις της Vion στην Ελλάδα το 2023 ήταν ανεβασμένες σε σχέση με τα περασμένα έτη και σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ωστόσο η χρονιά παρέμεινε αρνητική σε αποτελέσματα στους οίκους του εξωτερικού. Ο λόγος ήταν το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής και η μείωση των σφαγών και της παραγωγής γενικότερα, ειδικά στο τμήμα της Γερμανίας.

Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων η αγορά κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και τουλάχιστον στο χοιρινό κρέας δεν υπήρξαν παράλογες αυξήσεις τιμών, τουναντίον θα έλεγα.

Για το 2024 αναμένεται μια πολύ δύσκολη χρονιά, με μείωση παραγωγής σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ σοβαρά προβλήματα στην εύρεση προσωπικού -όπως στην Ελλάδα έτσι και στο εξωτερικό- ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις λόγω όλων αυτών και στην κατανάλωση, η οποία αναμένεται να έχει μικρή πτώση».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Ίσερης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 οι τιμές στο χοιρινό κρέας διατηρήθηκαν υψηλές, παρότι στο δεύτερο εξάμηνο υπήρξε μια μείωση στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Και μας εξηγεί ότι το υψηλό κόστος παραγωγής πιέζει όλη την αγορά κρέατος, εντός και εκτός Ελλάδος, η οποία λειτουργεί σε ένα περιβάλλον χαμηλής κερδοφορίας.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News #122, Ιανουάριος 2024

29 January 2024
Banner
Banner