Τις… ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών ηγετών θυμίζουν ενόψει ΔΕΘ οι μικρομεσαίοι
Related Articles
Δεν καταθέτει νέα αιτήματα ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο εμπορικός κόσμος, απλώς επαναφέρει ως εκκρεμή προαπαιτούμενα τις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες που πέρυσι είχε κάνει από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Παραδοσιακά οι αρχές του Σεπτεμβρίου συνδέονται με τις οικονομικές (κυρίως) εξαγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη δυνατότητα των εκπροσώπων της αγοράς να θέτουν τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους. Για φέτος η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), βλέποντας τα τελευταία χρόνια ότι αυτές οι μέρες του Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνονται στον ίδιο τόνο και ότι τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου εξακολουθούν ίδια κι απαράλλακτα, αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και να επαναφέρει τις τρεις περσινές βραχυπρόθεσμες προτάσεις της, και να τις καταθέσει εκ νέου στην πολιτική ηγεσία της χώρας. «Από τις περυσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υπάρχουν τρία “χρωστούμενα”» ανακοινώνει η ΕΣΕΕ. «Τρεις εξαγγελίες που δεν πραγματοποιήθηκαν και ως εκ τούτου εκκρεμούν τρεις πολύ σημαντικές “οφειλές” προς τους μικρομεσαίους της αγοράς».
- Η πρώτη οφειλή αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πρόκειται για την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός τρεχούμενου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμές: μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Ο λογαριασμός θα πρέπει μάλιστα να συνδεθεί αποκλειστικά με τις εισπράξεις της επιχείρησης από τη χρήση πλαστικού χρήματος –μετά την εγκατάσταση 450.000 τερματικών POS– και βεβαίως με τις συναλλαγές e-banking. Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται όλες οι πλευρές γιατί από τη μία πλευρά ελέγχεται η πηγή, η διαδρομή και ο προορισμός του ηλεκτρονικού χρήματος μιας επιχείρησης και από την άλλη πλευρά μειώνεται η φοροδιαφυγή.
- Η δεύτερη οφειλή αφορά το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ και τη μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου. Η υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών σύμφωνα με το νέο απαιτητικό σύστημα ασφαλιστικής φορολογίας που ισχύει από 1/1/17 θα επιβαρυνθεί κατά 18% από 1/1/18, αφού πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπολογίζονται ως δαπάνες. Ταυτόχρονα, βέβαια, με τη δυνατότητα εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα με το άρθρο 15 του νόμου προβλέπεται και η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αποκλειστικά των οφειλών στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία και νυν στον ΕΦΚΑ, που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που το ζητήσαμε από την Υπουργό να ενταχθεί στο ν/σ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, προτείνοντας μάλιστα η ΚΥΑ να περιλαμβάνει και οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Είναι φανερό, επομένως, ότι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ μπορεί να εισφέρουν σε μία γενική διευκόλυνση που θα δώσει βραχυπρόθεσμες διεξόδους στους συναδέλφους» επισημαίνει η ΕΣΕΕ.
- Η τρίτη εκκρεμότητα και ίσως βασικότερη είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού η εμπειρία των χρόνων της κρίσης δείχνει ότι είναι αιτία πολλών δεινών στην πραγματική οικονομία και ο βασικός λόγος της φορο-αποφυγής και της φορο-αδυναμίας, με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων επιβάλλεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από τα αντίμετρα του 2019. Άλλωστε, ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η υπερφορολόγηση και το υπερβολικό μη μισθολογικό κόστος δημιουργεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, με αποκορύφωμα την «επιδημία» της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.
«Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών του τόπου στους πολίτες, που παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες και υποσχέσεις δεν ξεπληρώθηκαν. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου με “εγχώριες” μεν εμπνεύσεις, χωρίς όμως να δημιουργήσει “εξωχώριες” αντιδράσεις και πισωγυρίσματα. Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από αποτελεσματικές ενέργειες και όχι από ανεκπλήρωτες εξαγγελίες. Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα «δώρα» χωρίς αντίκρισμα, από το βήμα της ΔΕΘ» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ΕΣΕΕ.