Την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο κρέας ζητά πάλι το Ευρωκοινοβούλιο

15 May 2016

Άλλο ένα ψήφισμα για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στο κρέας έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12/5. Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους, θεωρώντας ότι η υποχρεωτική επισήμανση θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα διατροφής, καθιστώντας πιο διαφανή την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όπως αναφέρει το ψήφισμα.

Η επισήμανση της χώρας ή του τόπου προέλευσης πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα είδη γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων με βάση το κρέας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της επισήμανσης και σε άλλα τρόφιμα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό ή έχουν ένα κύριο συστατικό.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών της ΕΕ, στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου και άλλων περιπτώσεων απάτης στα τρόφιμα, και για τη ενίσχυση της διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η επισήμανση της χώρας προέλευσης θα πρέπει επίσης να καταστεί υποχρεωτική και για το κρέας στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναφέρει το ψήφισμα.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 422 ψήφους υπέρ, 159 κατά και 68 αποχές. Υπέρ τάχθηκαν όλοι σχεδόν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, πλην του Γ. Επιτήδειου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος το καταψήφισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε τέτοια απόφαση. Με ψήφισμά του πριν ένα χρόνο (11/2/2015) καλούσε την Κομισιόν να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την επιβολή υποχρεωτικής σήμανσης. Η Κομισιόν μέχρι σήμερα επικαλείται το πρόσθετο κόστος που θα επιφέρει στη βιομηχανία κάτι τέτοιο.

Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους επικαλούνται τα στοιχεία από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2013, σύμφωνα με τα οποία:

  • το 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος
  • το 88% θεωρεί απαραίτητη την επισήμανση προέλευσης του κρέατος
  • περισσότερο από το 90% θεωρεί σημαντική και την επισήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου κατέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ σχολίασε ότι το κόστος της υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας προέλευσης που επικαλείται η έκθεση της Κομισιόν θα ήταν σχετικά περιορισμένο.

15 May 2016
Banner
Banner