Τι προβλέπει το τελικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κτηνοτροφίας

20 October 2022

Τι προβλέπει το τελικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κτηνοτροφίας

Δόθηκε στη δημοσιότητα το οριστικοποιημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που αφορά την νέα ΚΑΠ, το οποίο έχει αναρτηθεί στην επίσημη πλατφόρμα SFC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διαπραγματεύσεων και την πρόσφατη επίσκεψη του ελληνικού κλιμακίου υπό τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κ. Μπαγινέτα στις Βρυξέλες. Όπως μάλιστα ανακοινώνει το Υπουργείο η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της τυπικής διαδικασίας έγκρισής του.

Στο νέο Σχέδιο υπάρχει βελτιωμένη πρόταση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την βοοτροφία: το Μέτρο Α που αφορά τις «μητέρες» προβλέπει ενίσχυση €108 / θηλυκό ζώο, αντί των €40 που προέβλεπε το αρχικό Σχέδιο που είχε υποβληθεί στις 31/12/2021 και είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους παραγωγούς. Να σημειώσουμε ότι οι υποσχέσεις που είχαν λάβει οι βοοτρόφοι ήταν για €145. Επίσης στο Σχέδιο αυτό δεν υπάρχει διάκριση για τα εισαγόμενα παχυνόμενα βοοειδή, παρά τις υποσχέσεις περίο του αντιθέτου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (διαβάστε: Εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων οι εκτροφές εισαγόμενων ζώων).

Στο τελικό Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπεται επίσης ενίσχυση €55 ευρώ / στρέμμα για το καλαμπόκι με ελάχιστη απόδοση τα 900 κιλά το στρέμμα, ενώ απαιτούνται 2,5 κιλά σπόρος ανά στρέμμα με την προσκόμηση του σχετικού τιμολογίου προκειμένου να προκριθεί το αίτημα συνδεδεμένης. Είναι μια ενίσχυση, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού, με στόχο την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των ζωοτροφών

Η τελική πρόταση συνδεδεμένων ενισχύσεων για την κτηνοτροφία περιλαμβάνει:

  • Συνδεδεμένη Ενίσχυση Πρόβειου και Αίγειου κρέατος: €12 ανά επιλέξιμο ζώο
  • Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Α: €108 ανά επιλέξιμο ζώο (θηλυκό ζώο που έχει γεννήσει στο έτος ενίσχυσης)
  • Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Β: €200 ανά επιλέξιμο ζώο (θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών)
  • Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος– Μέτρο Γ: €250 ανά επιλέξιμο ζώο (αρσενικά και θηλυκά ζώα, για σφαγή σε ηλικία 14-24 μηνών)

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

20 October 2022
Banner
Banner