Τη ματαίωση του διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα ζητεί η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

05 June 2018

Τη ματαίωση του διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα ζητεί η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Την πλήρη αντίθεσή της στον διαγωνισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, εκφράζει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ. Η οργάνωση, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού χώρου, κάνει λόγο για «δωράκι» 31 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα ξένα προς τον αγροτικό κόσμο.

«Αντί να δοθούν αυτά τα εκατομμύρια για να γίνει επιτέλους κανένα αρδευτικό της προκοπής, έρχεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με έναν διαγωνισμό μάλιστα που έχει καταγγελθεί ως απολύτως φωτογραφικός, να τα δωρίσει για να δικαιολογηθούν ρόλοι και για να δημιουργηθεί το αυριανό πελατολόγιο ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων προς τον αγροτικό κόσμο, που τόσο πολύ αγάπησαν τον Έλληνα αγρότη, όμως, που κλήθηκαν τώρα να τον μετασχηματίσουν ψηφιακά!» υπογραμμίζει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δε μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Ζητεί δε «την άμεση ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού  και την οριστική ακύρωση κάθε σκέψης επαναφοράς του, με άλλο περιτύλιγμα, ενδεχομένως από άλλον φορέα-υπουργείο».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ συστηματικά εργάζεται για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην ελληνική γεωργία και ήδη συνεταιρισμοί μέλη του φορέα αναπτύσσουν, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, καινοτόμα προγράμματα, υλοποιούν πιλοτικές δράσεις ευφυούς γεωργίας, επενδύουν σε σύγχρονα μοντέλα παραγωγής.

Και σε κάθε ευκαιρία, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει την ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού χώρου στα δεδομένα της νέας εποχής, σημειώνοντας, όμως, ότι βασική προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση των αγροτών και η επίλυση των βασικών προβλημάτων του χώρου.

Ως εκ τούτου, για να τεθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του αγρότη, αν πράγματι αυτό είναι το ζητούμενο, θα πρέπει πρώτα ο ίδιος ο αγρότης να αποκτήσει πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, να αποκτήσει την κατάρτιση που θα του επιτρέψει να τον κατανοήσει, αρχικά, αλλά και να τον αξιοποιήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Και εξυπακούεται ότι είναι αδιανόητο να μιλά σήμερα κανείς για το πώς θα συνδυάσει τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Big Data και τη διαστημική παρακολούθηση της γης, όταν ο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό γερασμένος και ψηφιακά αναλφάβητος αγροτικός πληθυσμός αγωνιά για το εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να κρατήσει την εκμετάλλευσή του, να συνεχίσει να παράγει.

Είναι τραγική ειρωνεία και απύθμενος εμπαιγμός, την ώρα που εκπνέει η προθεσμία που η ΔΕΗ έδωσε μέχρι να κατεβάσει τους διακόπτες σε αντλιοστάσια ΤΟΕΒ, απειλώντας με ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδες παραγωγούς που, μπορεί το χειμώνα να πνίγηκαν, αλλά τώρα δεν θα έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους, να έρχεται η πολιτεία και να ξοδεύει εκατομμύρια με το τσουβάλι, για να αποκτήσουν κάποιοι φωτεινοί παντογνώστες το δικαίωμα να πουν σε αυτούς τους αγρότες πότε πρέπει και σε ποιο κομμάτι γης να ρίξουν μερικές σταγόνες περισσότερο ή λιγότερο νερό!

«Δωρεάν» για τα δυο πρώτα χρόνια, αφού θα πάρουν 31 εκατ. ευρώ, με το αζημίωτο μετά. 31 εκατ. ευρώ για να μπει το νερό, όπου, εάν και όταν δουλεύουν αντλιοστάσια, στα χωμάτινα αυλάκια ή στο κατά κύριο λόγο απαρχαιωμένο δίκτυο, όπου οι απώλειες φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%. Και αντί να δοθούν αυτά τα εκατομμύρια για να γίνει επιτέλους κανένα αρδευτικό της προκοπής, έρχεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με έναν διαγωνισμό μάλιστα που έχει καταγγελθεί ως απολύτως φωτογραφικός, να τα δωρίσει για να δικαιολογηθούν ρόλοι και για να δημιουργηθεί το αυριανό πελατολόγιο ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων προς τον αγροτικό κόσμο, που τόσο πολύ αγάπησαν τον Έλληνα αγρότη, όμως, που κλήθηκαν τώρα να τον μετασχηματίσουν ψηφιακά!

Το ΥπΑΑΤ αλήθεια, τι γνώμη έχει για το έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού  τομέα»; Τι απαντά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας που καταδεικνύουν ότι ο διαγωνισμός δομήθηκε κατά τρόπο που να μπορεί μόνο μια συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει το έργο, που στην πραγματικότητα ήδη το έχει υλοποιήσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον, αλλά πρέπει τώρα να της το πληρώσουμε όλοι εμείς; 

Τι απαντά στις τεκμηριωμένες αναλύσεις ειδικών επί του θέματος επιστημόνων, που αποδεικνύουν ότι με βάση τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, το έργο είναι αναποτελεσματικό, άνευ ουσίας και περιεχομένου;

Και τι απαντά στο μείζον, περί της αναγκαιότητας υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, όταν απουσία εκπαίδευσης και υποδομών, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο;

Περισσεύουν μήπως αυτά τα 31 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που όχι μόνο η γεωργία αντιμετωπίζει ουσιώδη προβλήματα, αλλά και η κτηνοτροφία καταρρέει;

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άμεση ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού  και την οριστική ακύρωση κάθε σκέψης επαναφοράς του, με άλλο περιτύλιγμα, ενδεχομένως από άλλον φορέα-υπουργείο. Και καλεί το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό να σχεδιάσει το πλάνο μετάβασης στις νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας τα δεδομένα και τις υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Παγκόσμιο Σύστημα Παρατήρησης του Κλίματος και του Καιρού, εφαρμογές ευφυούς γεωργίας από Πανεπιστήμια και Συνεταιρισμούς), εστιάζοντας πρωτίστως στη σχεδόν ανύπαρκτη αγροτική εκπαίδευση και στη βελτίωση των υποδομών, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας».

05 June 2018
Banner