Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Σε λάθος ράγες το τραίνο της αγροτικής ανάπτυξης

21 July 2021

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Σε λάθος ράγες το τραίνο της αγροτικής ανάπτυξης

Καίριες επισημάνσεις για την ουσία των προβλημάτων του αγροκτηνοτροφικού κόσμου είχε να κάνει ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς, κατά τη συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.

Ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στα επείγοντα προβλήματα του κλάδου, στη λεηλασία των επιδοτήσεων και στα μεγάλα «κενά» στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «Τα τελευταία επεισόδια όμως με την κατανομή του Εθνικού αποθέματος δείχνουν ότι και σε αυτή την περίπτωση μπήκαμε σε λάθος δρόμο, όσον αφορά την αξιοποίηση  των πόρων της ΚΑΠ που συζητάμε σήμερα». 

Ο πρωτογενής τομέας δεν αντιμετωπίσθηκε όπως έπρεπε, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά σημεία:

Έλλειψη χρηματοδοτικής στήριξης των αγροτών και των επιχειρήσεων για την ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας

Οι επαγγελματίες αγρότες δεν γνώρισαν την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα μέτρα ενίσχυσης για COVID προχωράνε πολύ αργά

Το σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2021-2027 δεν συζητήθηκε σε βάθος με τους φορείς των παραγωγών, γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αναγκαίο για την εφαρμογή της ΚΑΠ  2021-2027 για την αξιοποίηση των 19,1 δις ευρώ δεν προχώρησε ουσιαστικά  καθόλου και κανένας δεν γνωρίζει πώς:

1. θα στηριχθούν οι αγρότες στα πλαίσια της πρασινης συμφωνίας (Green Deal)

2. θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα ενίσχυσης

3. θα γίνει η σύγκλιση

4. θα υπολογισθεί και θα λειτουργήσει η αναδιανομή και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

5. θα στηριχθούν οι αγρότες για τις απαιτήσεις για το περιβάλλον

6. θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ζημιάς από την Κλιματική Αλλαγή

Συνέχισε θέτοντας κρίσιμα ζητήματα σχετικά:

Με την  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στις ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν.

Με τα επενδυτικά προγράμματα που καθυστερούν και η Κυβέρνηση αρνείται εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης να εντάξει τους επιλαχόντες σε σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες ώστε να αποτελέσουν μια άμεση ανάσα στον πρωτογενή τομέα.

Με το  κόστος παραγωγής που ανέβηκε και άλλο, πρέπει να βοηθηθούν και οι  αγρότες να επενδύσουν στις ΑΠΕ, όχι μόνο οι μεγάλοι

Με τον έλεγχο της αγοράς τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και της ποιότητας των τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του ελέγχου της ΠΟΠ Φέτας.

Με την κτηνοτροφία που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την αύξηση των ζωοτροφών και κανένα μέτρο βοήθειας δεν λήφθηκε

Με την  ενσωμάτωση των 9,6 εκ στρεμμάτων βοσκοτόπων στο σύστημα ενισχύσεων για να βοηθήσει τους κτηνοτροφους.

Με τα  θέματα της διαχείρισης του νερού

Τα θέματα της υποβοήθησης της ψηφιακής γεωργία – γεωργίας ακριβείας ξεχάστηκαν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα την πανδημία, σημαντικός μεν, αλλά ξέχασε τον πρωτογενή τομέα.

21 July 2021
Banner
Banner