Θετικό το ν/σ για την προέλευση, λένε τα κόμματα – Την Τρίτη η ακρόαση φορέων στην Επιτροπή (video)

21 September 2017

Θετικό το ν/σ για την προέλευση, λένε τα κόμματα – Την Τρίτη η ακρόαση φορέων στην Επιτροπή (video)

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που θα ασχοληθεί με την εξέταση του νομοσχεδίου για τα νωπά-ευαλλοίωτα προϊόντα και την αναγραφή προέλευσης σε γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Ήδη χθες Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που ασχολήθηκε επί της αρχής με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, ενώ την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα γίνει η συζήτηση κατ' άρθρο και την ίδια ημέρα θα έχει προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι και η ακρόαση των φορέων.

Αυτός ο προγραμματισμός προέκυψε από την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου αποφασίστηκε επίσης ποιοι θα είναι οι φορείς που θα κληθούν να καταθέσουν την άποψή τους για το νομοσχέδιο. Μεταξύ εκείνων που θα κληθούν θα είναι οι: ΕΔΟΚ, ΠΟΚΚ, ΣΕΚ, ΠΕΚ, ΠΕΚΔΥ, οι θεσμικοί φορείς των σούπερ μάρκετ. Επίσης οι: ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΑΣΣΟΕ, Ένωση Φυλής Χολστάιν, οι αγελαδοτρόφοι βραχυκερατικής φυλής.

Εάν η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της στις 3 Οκτωβρίου, εξυπακούεται ότι θα χρειαστούν λίγες ακόμη ημέρες προκειμένου το νομοσχέδιο να εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί.

Από τη χθεσινή πάντως πρώτη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οι συμμετέχοντες βουλευτές εκφράστηκαν με καλά λόγια για το νομοσχέδιο και ειδικότερα για τα δύο πρώτα Κεφάλαια που αφορούν αφενός την αποπληρωμή του παραγωγού εντός 60 ημερών από την έκδοση τιμολογίου χωρίς άλλη καθυστέρηση, και αφετέρου την αναγραφή της προέλευσης σε γάλα και κρέας. Οι εισηγητές των κομμάτων μίλησαν στην πλειονότητά τους για θετικό βήμα αλλά επεσήμαναν ορισμένες ελλείψεις και ασάφειες, ενώ στάθηκαν και στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς τους οποίους το παρόν νομοσχέδιο θα είναι "δώρον άδωρον". "Αν δεν υπάρξει αυστηρός έλεγχος και έλεγχος στους ελεγκτές, πάλι τα ίδια θα έχουμε" είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μ. Τζελέπης, ενώ η εισηγήτρια της Ν.Δ. Φ. Αραμπατζή, αναρωτήθηκε: "Θα γίνονται έλεγχοι; Δεν λειτούργησε το σύστημα με τις ζυγιστικές μηχανές, θα λειτουργήσει με τις ταμειακές;"

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η είδηση ήλθε χθες από τον ίδιο τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, ο οποίος ομολόγησε ότι η δυνατότητα να νομοθετηθεί η αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά "μάς έχει δοθεί για 30 μήνες". Δεν θα είναι δηλαδή μόνιμη, αλλά σε 30 μήνες θα ξανατεθεί το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τότε, πολλά μπορεί να αλλάξουν, καθώς οι βόρειες χώρες πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Αποστόλου πάντως υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες που υποστηρίζουν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα, και ότι συνεπώς δημιουργείται ένα μέτωπο ελπιδοφόρο από αυτή την άποψη. Από τους βουλευτές της συμπολίτευσης που πήραν τον λόγο, κυριάρχησαν τα καλά λόγια για το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική η αποστροφή της βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Βράντζα, για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης: "Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική ρύθμιση, η οποία έρχεται να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά κυρίως έρχεται να προστατεύσει και να  'θωρακίσει' την ελληνική παραγωγή από τη 'μάστιγα' η οποία ονομάζεται ελληνοποιήσεις. Είναι αλήθεια, και όσοι είμαστε στην επαρχία το ξέρουμε, ότι όλα τα συνοικιακά και τα επαρχιακά κρεοπωλεία δηλώνουν ότι έχουν ελληνικό κρέας στα ράφια τους, το οποίο δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει - και ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι έχουμε εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων φθηνού κρέατος, κυρίως από χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης, στα ράφια των κρεοπωλείων υπάρχει μόνο ελληνικό κρέας και φυσικά και πιο ακριβό. Άρα, οφείλουμε να προστατεύσουμε και τον καταναλωτή, ο οποίος δικαιούται να πληρώνει αυτό το οποίο αγοράζει κι όχι αυτό που νομίζει ότι αγοράζει".

Παρακολουθήστε την επί της αρχής συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 20/9 στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

21 September 2017
Banner
Banner